Chiriac: Varianta deschiderii unor centre de vaccinare în Casa Tineretului este una de rezervă, nu este nimic hotărât. Totul depinde de un răspuns de la Ministerul Educației

„Deocamdată nu se știe dacă centrele de vaccinare pentru campania de imunizare anti-COVID a populației din municipiul Brăila vor funcționa în sălile de sport ale unor unități de învățământ, așa cum s-a stabilit inițial, sau vor fi amenajate în Casa Tineretului” – este ceea ce spune președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac.

Acesta a explicat că totul depinde de Ministerul Educației, de la care se așteaptă de 3 săptâmâni un aviz favorabil pentru utilizarea a 7 săli de sport ca centre de vaccinare.

Chirac ne-a declarat că în cazul în care Ministerul Educației va comunica Primăriei municipiului că nu-și dă acordul pentru utilizarea sălilor de sport ca centre de vaccinare se va lua în calcul varianta folosirii unor spații din Casa Tineretului (care este proprietatea CJ): „A existat la nivel local o discuție pe această temă, iar eu am dat un acord de principiu pentru deschiderea a două centre de vaccinare în Casa Tineretului, la parter și etaj. Din discuțiile purtate la Prefectură cu Primăria, cu DSP, cu ISU, spațiul de la parter ar fi pentru vaccinarea populației, iar cel de la etajul 1 pentru cadrele didactice din municipiu.

Dar precizez că este vorba doar despre o discuție de principiu, nu este ceva hotărât, ceva cert.

În momentul de față Primăria are deja o soluție, sunt amenajate deja 7 centre de vaccinare în sălile de sport ale unor unități de învățământ și se mai așteaptă doar un aviz de la Ministerul Educației pentru ca acestea să funcționeze. Dacă acest  aviz vine, atunci vor fi folosite sălile de sport, nu are niciun rost să mai discutăm despre varianta cu Casa Tineretului. Dacă Ministerul refuză să dea avizul, atunci recurgem la varianta cu Casa Tineretului.

Dar este important de știut că deocamdată CJ nu  a primit nicio adresă scrisă nici de la Prefectură, nici de la Primăria municipiului, în sensul de a permite utilizarea unor spații din Casa Tineretului pentru amenajarea unor centre de vaccinare. Deci nu CJ amenajează acele centre, ci Primăria municipiului, noi trebuie doar să aprobăm un proiect de hotărâre prin care le permitem utilizarea acelor spații.

Dacă Primăria primește un răspuns oficial de la Ministerul Educației în care se anunță că se refuză avizul, atunci Primăria anunță Prefectura că nu are spații adecvate pentru a amenaja centre de vaccinare, iar Prefectura ne solicită nouă oficial ajutorul, în sensul de a propune niște spații adecvate. Noi propunem utilizarea Casei Tineretului, cu precizarea că la această dată Casa Tineretului nu are aviz ISU, deci este necesar să discutăm și cu ISU și vedem ce se poate face. Aceasta este procedura legală. Dar atât timp cât nu există o solicitare oficială în acest sens, noi, CJ, nu avem ce aproba.

Pe de altă parte, în cazul în care se va ajunge la varianta deschiderii unor centre  de vaccinare în Casa Tineretului, asta n-are nicio legătură cu centrele de vaccinare stabilite pentru Ianca și Făurei, acelea rămân valabile, pentru că centrele de vaccinare care s-ar deschide în Casa Tineretului sunt destinate doar populației din municipiul Brăila, nu au legătură cu restul județului.

Însă din punctul meu de vedere, varianta cu sălile de sport este mai bună. Plus că ai lăsat Primăria să se ocupe, să amenajeze totul și după aceea tu nu dai aviz?!

Oricum, noi, la CJ, suntem aici, iar în momentul în care am primit o adresă oficială prin care ni se cere ajutorul, vom face de urgență tot ce este necesar”.