CHIRIAC: VREM SA LUAM BANII SI SA IMBUNATATIM RETEAUA DE APA SI CANALIZARE? SUNT SI CONSECINTE PE CARE TREBUIE SA NI LE ASUMAM: CRESTEREA PRETULUI LA APA SI CANALIZARE
“Nu suntem de acord cu aprobarea acestei majorari a pretului la metrul cub de apa potabila, iar in mod de protest parasim sala!” – este decizia consilierilor judeteni liberali care au parasit astazi sedinta CJ Braila inainte de epuizarea punctelor aflate pe ordinea de zi.
Discutiile cu privire la Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa si Apa Uzata din judetul Braila, derulat de CUP Dunarea, au fost aprinse si s-au lasat cu tipete si jigniri.
Liberalii au acuzat faptul ca odata cu aprobarea proiectelor de hotarare CJ care vizau Proiectul Regional de Dezvoltare amintit, se aproba, implicit, o crestere a pretului la metrul cub de apa de la 4,8 lei in prezent, la 7,6 lei, in 2024 – preturile pe care le va plati cetateanul pentru serviciile de apa si canalizare.
Dupa ce amendamentele liberalilor au fost respinse, iar proiectele de hotarare amintite au fost aprobate in forma initiala, consilierii liberali s-au ridicat si au parasit sala. Impreuna cu acestia s-au retras si consilierii PMP Viorel Botea si Ionel Adetu.
“Noi, PNL, nu suntem de acord cu cresterea pretului la apa si vom ataca aceasta hotarare…”, a declarat consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL).
“Va rog, atacati-o! Este domnul prefect aici (in sala de sedinte – n.r.), puteti s-o atacati de acum!”, a replicat presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD).
“Mergem mai departe si la instanta dupa aceea!”
“Si la instanta!”
“Mergeti la CEDO!”, a intervenit si consilierul judetean Carmen Banica (PSD).
“Au ramas singurele unitati administrative CJ, Primaria municipiului Braila si Gradistea, care n-au aprobat aceste proiecte de hotarare, ceea ce dovedeste ca au votat si primari PNL, si consilieri PNL, care si-au asumat. Daca nu votam aceasta crestere de preturi, pe analiza cost-beneficiu, daca nu respectam aceste prevederi cu cresterea pretului la apa si canalizare, nu puteam duce proiectul de 240 de milioane de euro la capat. Vrem sa luam banii (europeni – n.r.) si sa imbunatatim reteaua de apa si canalizare? Sunt si consecinte pe care trebuie sa ni le asumam, chiar daca suntem la putere, chiar daca suntem in opozitie, de crestere a pretului.
Aceasta declaratie a colegilor de la PNL care au parasit sala, ca ei nu sunt de acord cu cresterea pretului, este populista, pentru ca neasumandu-ne acest lucru, toate primariile care beneficiaza de aceste investitii nu mai aveau investitii, iar cele care nu au intrat in acest proiect nu vor avea niciodata. Ca si supliment, o sa platim si infringementul pe tot ce inseamna apa si canalizare – bani mult mai multi decat cresterea aceasta de pret”.