CHIRU, DESPRE HORA UNIRII: MANA IN MANA IN BRAILA AU FOST DOAR CEI CARE S-AU COMBINAT CU AFACERI SI INTERESELE GASTII

Nici in acest an, Hora Unirii dansata de oficialitati si politicieni locali cu ocazia sarbatoririi Unirii Principatelor Romane, nu a fost una sincera – este concluzia amara trasa astazi, 24 Ianuarie, de catre presedintele PNTCD Braila, Gheorghe Chiru. El considera ca versurile “Hai sa dam mana cu mana/ Cei cu inima romana” ale poeziei lui Vasile Alecsandri nu au nicio legatura cu realitatea de la Braila, fiindca este evident ca la ora actuala, clasa politica locala este profund dezbinata.

Liderul PNTCD a scris pe o retea de socializare ca la Braila, ceea ce dezbina sunt interesele oculte si interesele personale “orchestrate” pe principiul “Divide si stapaneste”: <<Anul trecut… pe 24 ianuarie puneam, retoric, intrebarea daca suntem in stare sa dam “mana cu mana”, privindu-ne in ochi, pentru a vedea cat de sincera este… hora.
Anul acesta, nici macar de amorul artei, nu mai intreb deoarece se vede ca suntem dezbinati!
Suntem dezbinati de interese oculte, de interese personale (si nu in al doilea rand), ne despart lucruri comune nu neaparat fundamentale, dar toate acestea sunt orchestrate de asa maniera, incat latinescul “Divide et impera” sa fie mai actual ca oricand!
Daca la nivel national lucrurile sunt clare, aici… la marginea de Est a Romaniei, chestiunea horei este formala, asa am pomenit-o de cand ma stiu. In aceasta formula, de dans sau joc, se prind si “ei”, nesincer, doar pentru apararea intereselor de grup.
Am o jena, care devine cronica, numai cand privesc… chipuri “angajate” formal intr-o invarteala, in care cei vizati nu au crezut si nici nu cred, dar manati de interes, o fac cu detasare.
De peste 70 de ani, in acest oras in care nu s-a schimbat nimic, se prind in hora, in cea oficiala (ca doar despre ea si despre “ei” vorbesc), cam aceleasi chipuri, diferenta o face caciula…
Dictonul “dezbina si stapaneste “, la Braila, are un asa de mare impact, incat pana si Machiavelli ar pali de invidia eficientei. Deci… nici vorba de sinceritatea horei>>.

Dupa comentariul facut de un brailean, legat de faptul ca ar fi de dorit ca “prinderea in hora sa fie cu adevarat un gest de… MARE UNIRE”, Chiru a raspuns ca nu este posibil asa ceva: “Nu… nici macar la Braila! Cea mai buna formulare este NICIODATA la Braila. Mana in mana in acest oras si judet au fost doar cei care s-au combinat cu… afaceri si interesele gastii”.