Chiru: N-am vazut niciun independent care sa fi facut furori in Romania; la Braila, nici atat!

P1100720

Presedintele PNTCD Braila, Gheorghe Chiru, sustine ca la Braila, 99% dintre candidatii la Primarie care se declara independenti sunt de fapt “impinsi de partide”, ca sa mai rupa niste voturi din ceea ce ar merge catre dreapta politica si astfel, sa aiba de castigat PSD-ul. El mai spune ca pana acum, independentii care au reusit sa obtina un mandat de consilier la Braila nu au castigat gratie meritelor personale, ci si-au obtinut locul in CLM, respectiv CJ, pe votul negativ dat de braileni, in semn de protest fata de politicieni: „«Independent» la Braila a insemnat o greseala electorala, va spun. Cei care au luat niste voturi in trecut au primit, de fapt, voturi negative. Daca cineva vrea sa inteleaga chestia asta in profunzimea ei, sa o inteleaga. Si in cazul lui Draghincescu si la Consiliul Judetean (pentru consilierul independent Marian Capatana – n.r.) votul a fost dat impotriva lui Stancu si impotriva PSD-ului, la alegerile trecute. Clar! Din lipsa de optiuni, oamenii s-au orientat catre altcineva. Dar n-am vazut niciun independent care sa fi facut furori in tara asta; la Braila, nici atat, va spun clar”.

Liderul PNTCD local admite ca in ultima vreme exista o tendinta pronuntata a romanilor de a acorda incredere independentilor, dupa ce clasa political i-a dezamagit, insa spune ca la Braila, ”independentii” nu sunt cu adevarat independenti: “Eu am spus-o si am simtit-o facand mica noastra experienta sociologica, acel sondaj de opinie, am vazut ca intentia  declarata a oamenilor de a vota un independent este una ideala, prin prisma a ceea ce se intampla mai ales in tarile europene, unde marea majoritate a celor de varsta medie au vazut  ca multi independenti au facut fata; dar asta intr-o societate stabila, normala, cu traditie democratica, cu simtul raspunderii la vot, unde nu e nevoie de o lege care sa oblige cetateanul sa se duca la vot, pentru ca exista simt civic si exista responsabilitatea politicienilor. Un candidat independent are conturul unui om ideal, privit prin prisma a ceea ce se intampla dincolo de granitele de vest ale Romaniei, dar la noi e departe tare, cu candidati scosi de partide pe banda rulanta, <<independenti>>. Acum e moda in toata tara, iar la Braila exista o stare buna pentru candidatii independenti, sunt impinsi de la spate, in proportie de 99% dintre ei”.

Intrebat daca in opinia sa si Mariana Batca este “impinsa de la spate”, Chiru a spus: ”Nu vreau sa discut despre ea, e femeie, eu vreau sa vorbesc despre cei care fac politica si care au ceea ce trebuie unui candidat, nu vorbesc de ONG-uri”.