CIOCHINA: IN UNELE LOCALITATI, CUP DUNAREA FURNIZEAZA APA BRUTA SAU APA INDUSTRIALA, NU APA POTABILA. CETATENII SUNT INFORMATI DE ACEST LUCRU

Seful Directiei de Sanatate Publica Braila, dr. Gabriel Ciochina, spune  ca nu stie la ce se refera presedintele Consiliului Judetean, Iulian Chiriac, atunci cand il acuza ca ar fi unul dintre directorii “care blocheaza activitatea” si ca „lucrurile se misca incet”, atunci cand institutia pe care o conduce face controale.

“Este opinia dumnealui si ar trebui sa-l intrebati pe domnul presedinte la ce s-a referit, eu nu am stiinta vizavi de ceea ce sustine dumnealui”, ne-a declarat dr Ciochina.

In ceea ce priveste calitatea apei furnizate populatiei din judet de catre Compania de Utilitati (CUP) “Dunarea”, directorul DSP a precizat ca aceasta nu furnizeaza doar apa potabila, ci in unele localitati, cetatenii primesc apa bruta sau apa industriala: “Este si o decizie a CUP, prin care se stabileste ca ei furnizeaza apa industriala si apa bruta, este o decizie care a fost data, daca nu ma insel, in 2016. Deci toate aceste informari sunt facute, sunt inclusiv si afise la primariile respective, unde cetatenii sunt instiintati ca nu este apa potabila. Faptul ca se funrizeaza o apa… este o apa industriala care poate fi folosita la alte activitati, dar nu pentru  consum.

In ceea ce priveste situatia de la Insuratei, despre apa rosiatica,  am vazut si eu in ziar, ca nu mi-a parvenit nicio informatie oficiala, am citit si am transmis informatia respectiva inspectorilor sanitari, care pot sa mearga si sa constate, sa vada despre ce este vorba in acest caz”.

Precizam ca la ora actuala, exista comunitati brailene din mediul rural care sunt nevoite sa foloseasca apa care nu indeplineste criteriile de potabilitate – se intampla acolo unde alimentarea se face din puturile forate de medie si mare adancime  si unde, dupa cum spun specialistii CUP, “apa respectiva capata caracteristicile chimice ale straturilor subterane pe care le traverseaza, pana ajunge la suprafata”. Aceasta apa nu este tratata in niciun fel, fiindca o astfel de procedura ar costa foarte mult.

Analizele facute de DSP la apa preluata din puturi forate au dovedit depasiri ale parametrilor de potabilitate inregistrate la parametri precum amoniu, fier si cloruri, bacterii coliforme, iar toate acestea au un impact negativ asupra organismului uman, daca apa respectiva esta consumata mai mult timp. Ceea ce este si mai ciudat este faptul ca o buna perioada de timp, localnicii din satele si comunele respective au fost obligati sa plateasca apa menajera la pret de apa potabila; abia in anul 2016 s-a descoperit aceasta situatie, iar CUP Dunarea a fost nevoita sa admita ca ceea ce livreaza este apa bruta sau apa industriala, nu apa potabila, si sa reduca pretul perceput populatiei.

In comunitatile respective, intr-adevar, localnicii sunt avertizati ca apa nu este potabila, insa unii dintre acestia continua sa o bea.