CIRLIGEA: CONTRACTUL CADRU PE REPARATII DRUMURI JUDETENE ARE AVANTAJE, DAR LASA LOC LA ARANJAMENTE INTRE FIRME, IN DEFAVOAREA CJ

Consilierul judetean Florin Cirligea (PNL) apreciaza ca pe de o parte, este buna varianta la care s-a apelat in privinta contractului pentru repararea drumurilor judetene brailene – respectiv un acord cadru pe 2 ani, astfel incat sa nu se mai piarda timp in fiecare an cu licitatia si cu eventualele contestatii. Pe de alta parte, insa, Cirligea spune ca nu vrea sa se ajunga la ceea ce se intampla in trecut, “cand toata luma se ferea sa vina la licitatii la Braila, pentru ca se stia la nivel national ca unii erau controlati cu acul, cu boldul, iar altii erau… mai putin controlati”.

Liberalul mai atrage atentia ca varianta de licitatie pentru semnarea unui acord cadru pe 2 ani lasa loc pentru realizarea unor “aranjamente”, in sensul in care o firma face o oferta in care cere un pret foarte mic pentru lucrarile respective, castiga licitatia, dupa care se retrage si automat, contractul este preluat de firma care a iesit pe locul II, chiar daca pretul cerut de aceasta pentru lucrari este mult mai mare. In acest fel, spune Cirligea, CJ este obligat sa plateasca o suma mai mare decat cea stabilita in urma licitatiei.

Consilierul PNL a facut aceste comentarii in contextul in care licitatia organizata anul trecut de CJ Braila a fost castigata firma“Hidrosalt” SRL Bucuresti  (care ceruse 15 milioane lei pentru lucrarile de reparatii drumuri judetene), dupa care aceasta n-a mai venit sa semneze actele, iar acum contractul a fost preluat in mod automat de firma clasata pe locul II, respectiv  “Promotas” Braila. Marea problema este ca a doua societate a cerut cu 2,5 milioane lei mai mult decat prima, iar CJ va trebui sa plateasca in plus acesti bani (urmand, eventual, sa-i recupereze, in urma unui proces, de la “Hidrosalt” SRL) .

Florin Cirligea spune ca erxista oricand riscul sa se repete astfel de situatii, cand e vorba de un contract cadru pe mai multi ani: ”In momentul in care cineva castiga cu o diferenta de 500.000 intre locul I si locul II, ori cel de pe locul I este speriat si pleaca,  fiindca i-o fi spus cineva la ureche <<Mai, vezi ca daca te apuci de lucrari, o sa te masuram de 1000 de ori; ia-ti talpasita!>>, ori respectivul a zis <<Domnule, eu nu ma mai incadrez>> – de la preturi, de la ce s-o fi intamplat de anul trecut pana anul acesta… Dar trebuie facut in asa fel caietul de sarcini, incat sa evitam aceste lucruri. Daca acel caiet de sarcini era clar cu pas – si un pas destul de mare -, iar cel care era pe locul I trebuia sa asigure acest pas… garantia de participare la licitatie la o asemenea lucrare trebuie sa fie zdravana de tot! Adica nu poti sa vii cu o matura, sa asfaltezi un judet! N-ai cum! Ca asa, tot inchiriem de la unul, de la altul…

Trebuie facut in asa fel, incat sa nu mai avem probleme de genul acesta. Iar daca se va sti intotdeauna ca se face acord cadru, cu locul I, II, III – exact cum s-a intamplat acum -, va spun, va fi o nebunie! Adica eu dau (ca pret cerut pentru lucrare – n.r.), de exemplu, 2 lei, dvs dati un leu, nimeni nu da mai putin ca dvs, pentru ca nu are cum, dvs castigati licitatia, va retrageti si castig eu. Trebuie evitate aceste lucruri. In cazul ca se va sti clar ca se va proceda in acest fel (cu acord cadru pe 2 ani – n.r.), vor fi aranjamente”.