CJ Brăila l-a dat în judecată pe caricaturistul Costel Pătrășcan. Președintele Chiriac, ce se crede un Goliat politic, se luptă cu micul David, a cărui singură armă este caricatura. Motivul? O bănuită candidatură a micului David
Președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Francisk Chiriac (PSD), forțează limitele absurdului, în războiul personal pe care-l duce – pe bani publici – împotriva caricaturistului Costel Pătrășcan.
Pătrășcan a venit în urmă cu mai mulți ani cu ideea înființării unui Muzeu al Umorului la Brăila, pe care i-a propus-o lui Chiriac. De asemenea, Pătrășcan i-a sugerat și modul în care se pot fructifica în cadrul acestui Muzeu lucrările adunate de-a lungul anilor la Salonul Internațional de Caricatură din Brăila, în organizarea căruia caricaturistul a fost implicat timp de 15 ani, alături de Centrul de Creație.
În 2016 Iulian Chiriac declara public că Pătrășcan i-a propus acest proiect și că analizează posibilitatea înființării la Brăila a unui Muzeu al Umorului.
În septembrie 2017 Chiriac prezenta public „actul de naștere” al „Primului Muzeu al Umorului din România”, cel de la Brăila, vorbea despre faptul că acesta a pornit de la o idee a lui Pătrășcan și despre faptul că-l dorește implicat pe caricaturist în organizarea și funcționarea Muzeului Umorului.
În anul 2019 CJ Brăila a aprobat o hotărâre privind înființarea Muzeului Umorului, ca secție a Muzeului Brăilei „Carol I”, însă după aceea, din diverse motive, lucrurile s-au blocat, iar Muzeului Umorului a rămas doar un proiect.
„În momentul în care clădirea din strada Ana Aslan 27-29 va fi dată în administrare, împreună cu conducerea Muzeului și cu acordul domnului Pătrășcan – pentru că a fost ideea dânsului -, încercăm să mobilăm cât mai repede și această secție să fie funcțională și să poată fi vizitată nu numai de brăileni.
Daca domnul Costel Pătrășcan va dori să facă parte din această entitate, cu mare drag. Eu chiar mi-aș dori să fie acolo și să gestioneze el acest lucru”, declara președintele Chiriac în august 2019.
„Eu, personal, îmi doresc ca domnul Pătrășcan să facă parte din acest proiect, pentru că este ideea lui. Am susținut-o și m-aș bucura ca dânsul să fie parte efectivă în acest proiect. El este garantul acestui Muzeu”, declara președintele Chiriac în septembrie 2020.
„Eu susțin în continuare acest proiect al domnului Pătrășcan”, declara președintele Chiriac în februarie 2021.
Sătul de atâtea amânări și izolat în peisajul cultural brăilean de administrația PSD, în octombrie 2022 Pătrășcan a deschis Muzeului Umorului împreună cu un grup de oameni din societatea civilă care l-au susținut fie oferindu-i un spațiu în Palatul Lyra, fie cu donații, fie cu munca lor, pentru amenajarea spațiilor expoziționale.
El și-a protejat marca „Muzeului Umorului”, înregistrând-o la OSIM atât pe aceasta, precum și denumirea „Casa Umorului”.
În 2023 Consiliul Județean a reușit să deschidă al doilea Muzeu al Umorului din Brăila, pe care l-a numit „Casa Umorului desenat”, ca secție a Muzeului Brăilei. Pătrășcan a anunțat oficial CJ Brăila și Muzeul Brăilei că a înregistrat la OSIM denumirea „Casa Umorului” și a cerut schimbarea numelui secției respective.
Președintele Chiriac, orgolios, n-a vrut să facă asta, iar caricaturistul a cerut instanței să oblige CJ și Muzeul Brăilei „Carol I” să schimbe numele secției. O primă instanță a decis în favoarea lui Costel Pătrășcan și a interzis celor două instituții să mai folosească această denumire.
Un om preocupat de gestionarea eficientă a banului public ar fi schimbat denumirea secției Muzeului Brăilei și lucrurile s-ar fi oprit aici.
Omul orgolios care este Iulian Chiriac a decis să meargă mai departe cu procesul. Fiindcă el ia decizia, nu directorul Muzeului Brăilei.
De asemenea, Muzeul Brăilei a demarat procedura de anulare a mărcii „Casa Umorului”.
În plus, după cum a anunțat ieri caricaturistul, a fost dat în judecată de Consiliul Județean Brăila și Muzeul Brăilei, pe motiv că „aș fi furat ceva idei de la domniile lor, că pe mine nu m-ar fi dus capul!
Trebuie să recunosc că multe caricaturi au fost INSPIRATE de activitatea dânșilor, dar să fiu acuzat că aș fi furat idei… mi se pare, totuși, prea mult. Da, recunosc, oamenii politici chiar mi-au dat o pâine albă de mâncat!
Am înțeles că acești Domni se cred Dumezeii umorului, dar în viță ne mai putem păcăli. Iar dacă totul este legat de Muzeul Umnorului, acuzațiile mi se par de tot râsul!”.
Acesta este un război personal al președintelui PSD Brăila, care este și președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac.
Pătrășcan a intrat în conflict cu PSD Brăila în vara anului 2021, în urma unei dispute cu Alina Sulicu, managerul Centrului de Creație – instituție aflată în subordinea CJ Brăila -, pe teme legate de organizarea Salonului Internațional de Caricatură din Brăila. În urma acestei dispute, în care președintele Chiriac a susținut poziția lui Sulicu -, Costel Pătrășcan a anunțat public că nu se va mai ocupa de organizarea Salonului pe care îl coordona de 15 ani și nici de Concursul de proză scurtă umoristică.
În toamna anului 2022 Costel Pătrășcan a fost izgonit din spațiul în care-și avea atelierul de lucru de mai mulți ani, în incinta Teatrului „Maria Filotti” – instituție aflată în subordinea Primăriei municipiului, condusă de PSD-istul Marian Dragomir.
Pătrășcan nu a mai fost invitat să participe la nicio manifestare culturală organizată de CJ și Primărie, iar din informațiile noastre, instituțiilor care au avut „proasta inspirație” să-l mai invite, fiindcă nu înțeleseseră încă „mesajul” administrației PSD, li s-a cerut să anuleze invitația. Ne referim la instituțiile care depind financiar sau în orice altă formă de Primăria municipiului sau Consiliul Județean.
Costel Pătrășcan, un caricaturist recunoscut la nivel național și internațional, este persona non grata în peisajul cultural brăilean, fiindcă așa a decis PSD Brăila.
Așadar, acesta este un război personal al lui Iulian Chiriac, care este însă dus cu bani publici.
Dincolo de orgoliul președintelui PSD Brăila, Iulian Chiriac, în spatele acestor atacuri la adresa lui Pătrășcan se mai ascunde ceva: PSD-ul îl bănuiește că are intenția să candideze la alegerile locale din vara acestui an. Și nu că PSD-iștii s-ar teme că Pătrășcan, de unul singur, ca independent, ar putea să învingă mașinăria de vot a PSD, în lupta pentru Primăria municipiului. Lucrul de care se tem ei este că Pătrășcan ar putea să candideze la Primărie susținut de mai multe partide din opoziție și ar putea să scoată lumea la vot, fiindcă ar fi un alt fel de candidat, unul care inspiră încredere celor care nu mai au încredere în politicieni. De aceea PSD-iștii îl atacă acum din toate pozițiile. Mesajul este „Stai în banca ta, că altfel te distrugem!”.
Iar mesajele ambigue transmise de un reprezentant al societății civile care vorbește despre campania 2024, care scoate în față cazul Costel Pătrășcan și cheamă brăilenii să i se alăture pentru a promova un alt fel de aleși locali, lasă loc la interpretări și alimentează bănuielile legate de interesele electorale ale caricaturistului.
Din informațiile mele, Costel Pătrășcan nu va candida la alegerile locale din acest an. Nu pentru că nu i s-ar fi propus – și încă la modul insistent – acest lucru, nu pentru că nu s-ar fi găsit partide din opoziție care să-l susțină. Nu este interesat să candideze, nu este interesat să se implice în politică, nu este interesat de o candidatură la Primărie.
PSD-iștii sunt convinși că toate demersurile pe care le-a făcut el în ultima perioadă pentru a-și apăra mărcile înregistrate au substraturi politice, că este împins de la spate de anumite persoane din opoziție. De aceea sunt atât de virulenți în a-l ataca, de aceea și-au asumțit câinii pe el, de aceea ei și oamenii lor sugerează în spațiul public că Pătrășcan ar fi manipulat politic și că se victimizează pentru că are interese electorale.
Toate astea dovedesc cât de puțin îl cunosc pe Pătrășcan.
Și mai dovedesc cât de slabi sunt niște politicieni care au în spate cel mai puternic partid din Brăila, care se dau Goliat, care au „armuri” și „arme” plătite din bani publici și care se luptă cu micul David, a cărui singură armă este caricatura…