CJ Braila se pune bine cu Dumnezeu la inceput de an, dand bani pentru noi angajati la Arhiepiscopia Romano-Catolica si Cultul Penticostal

11989412_860207690694694_957687215_o

Consiliul Judetean Braila a aprobat la finele saptamanii trecute suplimentarea statului de plata cu noi posturi de personal neclerical, la Arhiepiscopia Romano-Catolica si Comunitatea Regionala Penticostala. Vicepresedintele CJ Viorel Mortu a explicat ca au existat solicitari pentru plata salariilor unor persoane care desfasurau activitati in cadrul lacaselor de cult locale si care faceau aceste servicii benevol, sau primeau sume modice, din banii colectati de la credinciosi. El a mai precizat ca prin lege, CJ este obligat sa finanteze si salariile acestui tip de personal, in limita bugetului aprobat.

Astfel, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a solicitat “sprijinul financiar” al CJ Braila pentru suplimentarea statului de functii si personal cu un post, iar Comunitatea Regionala Penticostala Constanta, apartinand de Cultul Crestin Penticostal-Biserica lui Dumnezeu Apostolica din Romania, a solicitat suplimentarea cu inca doua posturi. “Ca sa  functioneze sistemul clerical, au nevoie de persoane care un rol secundar sau tert. Organistul de la Biserica Catolica, de exemplu, era neplatit. Il punem la plata. De asemenea, posturile de la Biserica ortodoxa, din bisericile noastre, erau pe un numar, noi finantam un numar, dar in real era altul. Am reglat acest lucru. Cati sunt pe rol, atati sunt platiti. Ne cereau sa punem in numar la plata cati aveau in schema, dar nu erau posturile ocupate. Am reglat acest lucru, cati erau in posturi, atatia sunt in plata. Inca doua culte, la lipoveni si inca unul, sunt oameni pe posturi de rang secund sau tert care erau platiti din banii bisericii, ce adunau ei, ma rog, nu stiu exact… Acum, conform legii, am reglat acest lucru si este in zona ireprosabilului”, a spus Viorel Mortu.

Precizam ca in legea Bugetului pe anul 2016, pentru judetul Braila au fost aprobate un numar de 217 posturi finantate pentru personalul neclerical din unitatile de cult.  Dintre acestea, pana in luna ianuarie 2016 erau ocupate un numar de 176 de posturi, dintre care 158 la Arhiepiscopia Dunarii de Jos Galati, unul la Parohia Bisericii Armene, 2 la Episcopia Greco-Catolica Sf. Vasile Cel Mare Bucuresti, 11 la Mitropolia Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi, 2 la Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti, 2 la Comunitatea Regionala Penticostala Constanta.