CJ Brăila vrea să construiască un nou spital pe Șoseaua Râmnicu Sărat, unde să mute corpul B al Spitalului Județean. Clădirea din Hipodrom ar putea deveni cămin de bătrâni

Conducerea Consiliul Județean Brăila are în vedere construirea unui nou spital, în care să mute toate secțiile care funcționează în prezent în corpul B al Spitalului Județean. Dat fiind că imobilul în care funcționează corpul B se află într-o stare avansată de degradarea fost demarat deja un proiect pentru reabilitarea și modernizarea acestuia, însă între timp a apărut o altă oportunitate pe care conducerea CJ încearcă să o fructifice: un imobil care care este în proprietatea statului și a fost dat cu ceva timp în urmă în administrarea CJ Brăila printr-o Hotărâre de Guvern, cu scopul de a fi amenajat acolo un nou sediu pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Cum ISU și-a modernizat actualul sediu, nu mai are nevoie de imobilul respectiv, motiv pentru care conducerea CJ s-a gândit să solicite Guvernului modificarea Hotărârii respective, în sensul ca destinația dată clădirii amintite să fie „unitate sanitară”, urmând ca CJ să găsească fonduri pentru construirea unui nou spital, dotat cu 400 de paturi.

Mai exact, este vorba despre imobilul înregistrat ca „Garaj auto călători”, amplasat pe Șoseaua Rm. Sărat nr. 117, terenul aferent fiind de circa 3,5 ha.

Subiectul a fost discutat astăzi în ședința CJ Brăila, iar consilierii au fost de acord cu acest plan.

Liberalul Marian Căpățînă a comentat: „Am votat cu toții pentru acest proiect care vizează preluarea unui teren de pe Șoseaua Rm. Sărat pentru realizarea unei investiții pe componenta de sănătate. Având în vedere că prin legislația actuală numărul de paturi care sunt în sistemul sanitar la nivelul unui județ este unul fix, raportat la populația județului respectiv, întrebarea mea este: dacă dorim să facem o investiție într-un imobil ce va deservi sistemul de sănătate public în județul Brăila, ce paturi va avea, de unde preconizați să le luați, din ce clădire de la acest moment?

Dacă este vorba cumva despre corpul B al Spitalului Județean, rugămintea mea este ca pe viitor, dacă cumva ne gândim cu toții la acest transfer, să-i găsim o utilitate acelui imobil, fiindcă e păcat, e o clădire de patrimoniu, este o clădire emblematică pentru municipiul Brăila și ar fi păcat să nu-i dăm o utilitate ulterioară”.

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), a explicat: „Putem să ne gândim la asta; important este să avem un plan foarte bine stabilit și viitori noștri colegi să-l ducă la bun sfârșit. Dacă vom reuși ca pe acel teren la care ați făcut referire să facem un imobil care va deservi sistemul sanitar, atunci ar fi preferabil ca paturile din corpul B să fie mutate în noul imobil, iar clădirea în care funcționează acum corpul B al Spitalului Județean din punctul meu de vedere s-ar preta pentru servicii sociale. Avem destui bătrâni care nu au unde să locuiască. Vedem, găsim o formulă, astfel încât să-i dăm și acestui imobil o destinație clară, fiind și lângă Parcul Monument. Dar în primul rând trebuie făcute foarte multe investiții acolo, pentru a-l aduce la un standard înalt pentru bătrânii noștri. Și vă aduc aminte că suntem în partea de proiectare pentru modernizarea corpului A al Spitalului Județean, dar suntem în stadiu de proiectare și pentru modernizarea corpul B și atunci putem să refacem proiectarea corpului B pentru destinația «servicii sociale», pentru că se pretează ca și camere.

Important e să demarăm acest proiect pentru un nou corp de clădire destinat sistemului sanitar pe terenul pentru care am votat azi, e foarte important să treacă și proiectul de Hotărâre de Guvern pentru a schimba destinația acestui teren și atunci vom lua cea mai bună decizie pentru comunitatea noastră”.

Chiriac a mai declarat pentru MD Press că are în vedere accesarea de fonduri europene pentru construirea noului spital și și-ar dori ca acesta să includă și servicii medicale pe care Brăila nu le are în prezent, cum ar fi o cameră hiperbară pentru tratamentul arsurilor.