CJ mai încearcă o dată concesionarea Hotelului și Restaurantului „Tineret”. Se dorește concesionarea pe o perioadă de 49 de ani și o redevență de la care se pornește licitația de 1900 euro/lună

Conducerea Consiliului Județean Brăila intenționează să mai încerce o dată concesionarea prin licitație a imobilul din Calea Călărașilor nr. 52 (Hotel și Restaurant „Tineret”), pentru funcționarea unei structuri de primire turistică, inclusiv cu funcțiune de alimentație publică de cel puțin 3 stele (hotel și restaurant). Mai exact, se propune concesionarea pe o perioadă de 49 de ani și o redevență de la care se pornește licitația de 1900 euro/lună.

Subiectul va fi abordat mâine, în plenul CJ Brăila, în care va fi prezentat un proiect de hotărâre în acest sens.

În prezent acest imobil nu este utilizat, iar potrivit documentației prezentate consilierilor județeni, „concesionarea și exploatarea sa de către cei interesați, precum și realizarea unor investiții în vederea îmbunătățirii aspectului edilitar în zonă este oportună și necesară, pentru ridicarea gradului de civilizație și confort a comunității și pentru o dezvoltare durabilă a județului Brăila.

Concesionarul va efectua pe cheltuiala sa toate lucrările de reparații, modernizare și dotare pentru clasificarea hotelului la categoria 3 stele, fără a implica resurse financiare, umane și logistice din partea autorităților locale, precum și obținerea brevetelor de turism și a avizelor necesare, inclusiv cele de apărare împotriva incendiilor”.

Având în vedere că în ultima perioadă industria HORECA a fost puternic afectată de restricțiile impuse pe fondul crizei COVID-19, iar evoluția situației în următorii ani este incertă din acest punct de vedere, se poate spune că momentul ales de CJ pentru scoaterea la licitație a imobilului nu este cel mai inspirat.

Amintim că Restaurantul și Hotelulul „Tineret” a mai fost scos la licitație de CJ în anul 2011, pe vremea președintelui Gheorghe Bunea Stancu. La acel moment hotelul era clasificat la 2 stele și avea o capacitate de cazare de 36 de camere, cu grupuri sanitare proprii, iar specialiștii CJ estimau că ar fi nevoie de o investiție circa 970.000 de euro pentru reamenajarea acestuia. În 2011 CJ a vizat o concesiune pe 20 de ani, prețul de pornire a licitației fiind de 3.180 de euro/lună. În 2012 s-a finalizat licitația, firma „Tancrad” fiind declarată câștigătoare, dar după 2 ani aceasta a renunțat la contract, pe motiv că n-a reușit să obțină autorizațiile și avizele necesare derulării contractului de concesiune.

Mai apoi, în aprilie 2020 CJ Brăila a aprobat un studiu de oportunitate care viza concesionarea prin licitație a Hotelului și Restaurantului „Tineret”. Inițial s-a propus ca hotelul să fie modernizat și să funcționeze la 2 stele, iar concesionarea să se facă pe 25 de ani, cu posibilitate de prelungire, însă în urma discuțiilor s-a aprobat ca hotelul să fie unul de 3 stele și perioadă de concesionare să fie de 49 de ani.