CLM BRAILA A APROBAT ASTAZI SCOATEREA LA LICITATIE A TERENULUI PE CARE URMEAZA SA SE FACA ORGANIZAREA DE SANTIER PENTRU PODUL PESTE DUNARE

Consiliul Local Municipal Braila a aprobat astazi scoaterea la licitatie, in vederea constituirii dreptului de superficie cu titlu oneros asupra terenului pe care urmeaza sa se faca organizarea de santier pentru podul suspendat peste Dunare. Mai exact, “constituirea dreptului superficie cu titlu oneros” reprezinta, in cazul domeniului privat, corespondentul concesionarii care se face in cazul terenurilor care fac parte din domeniul public.

Terenul care va fi scos la licitatie se afla in domeniul privat al Municipalitatii, are o suprafata de 78.549 mp si este situat in zona DN 22B – Km 4+520.

Dat fiind ca nu este vorba despre o  atribuire directia catre asocierea Astaldi SpA (Italia)-IHI Infrastructure Systems CO.Ltd (Japonia)  – cea care va construi podul -, ci despre o licitatie la care se poate inscrie orice firma si care poate fi castigata de orice firma, consilierul municipal Petrica Popa (PNL) a intrebat: “Aceasta organizare de santier este necesara pentru viitorul obiectiv, dar ce se va intampla daca la licitatia cu strigare va castiga alta firma, alt operator economic, acest teren?”.

Primarul Marian Dragomir (PSD) a explicat: “Noi putem organiza licitatie la solicitarea unor societati comerciale, dar nu putem sa indicam ori sa favorizam pe vreuna  dintre ele. Am avut mai multe discutii si cu Astaldi SpA si cu cei de la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR),  in vederea gasirii unei alte variante privind transferul unui teren catre ei, in vederea organizarii acestui santier necesar pentru pod, dar atribuirea directa nu poate avea loc, intrucat aceasta conducea la anumite clauze neconcurentiale si se putea considera ajutor de stat si favorizarea unei societati, lucru care este pedepsit de legea penala.

In concluzie, la fel cum facem pentru toate licitatiile publice din municipiul Braila, in urma solicitarii unei societati comerciale, Primaria realizeaza un raport de evaluare, dupa care scoate terenul la licitatie publica in sistem competitiv, cu strigare, pentru a nu exista niciun fel de aranjamente. Daca participa 2, 3 sau 9 societati la licitatie, asta nu pot sa va spun eu.

Dupa ce am studiat diverse variante, am constatat ca atribuirea directa nu se poate face unei societati private si atunci trebuie sa participe la licitatie publica. In cazul in care castiga alta firma aceasta licitatie, daca Primaria municipiului va identifica alte terenuri satisfacatoare pentru aceasta societate, vom organiza o noua licitatie. Daca Primaria municipiului Braila nu are alte terenuri, poate avea Primaria comunei Vadeni sau poate avea CJ”.

Amintim ca podul suspendat peste Dunare va avea o lungime de 1.974,30 m, cu o distanta centrala de 1.120 m si doua deschideri laterale de 489,65 si 364,65 m. Ecartamentul vertical va fi la 38 m de la nivelul maxim de inundatii, indeplinind criteriile de navigatie pe Dunare. Conform contractului, asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems CO.Ltd (Japonia) ar trebui sa inceapa construirea efectiva a podului in martie 2019, iar rceptia finala ar urma sa se realizeze in martie 2022.