CNAIR, după ce a pierdut unul dintre procesele cu constructorul podului peste Dunăre: „Angajamentul antreprenorului a fost să dea în trafic podul suspendat împreună cu aproximativ 11 km din drumurile de legătură la sfârșitul anului 2022. Chiar și cu extensia acordată de instanță, constructorul tot este în întârziere”

La câteva zile după ce Curtea de Apel București a decis că statul român este vinovat pentru întârzierile înregistrate la construcția podului peste Dunăre de la Brăila și a dispus ca CNAIR să plătească despăgubiri de circa 30 milioane lei constructorilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere vine cu un comunicat pe această temă. Și precizăm că între cele două părți mai există pe rol alte 11 procese.

CNAIR afirmă in comunicatul despre care vorbeam: „Constructorul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila și-a luat angajamentul public de mai multe ori ca până la finalul acestui an se va putea circula pe pod între județele Brăila și Tulcea.

Din păcate, ritmul de lucru și mobilizarea lasă încă de dorit, ceea ce face ca terminarea lucrărilor la acest obiectiv să fie în întârziere, deși termenul contractual de finalizare era sfârșitul anului 2021.

Precizăm că în acest moment nu sunt finalizate nici lucrările de construcție a podului propriu-zis, iar cele de la drumurile de legătură sunt la un stadiu fizic de aproximativ 40%.

Menționăm că angajamentul antreprenorului a fost să dea în trafic podul suspendat (inclusiv testarea și echiparea) împreună cu aproximativ 11 km din  drumurile de legătură la sfârșitul anului 2022.

Chiar cu extensia de timp de 193 de zile acordată pentru finalizarea lucrărilor prin decizia instanței de apel, constructorul este în continuare în întârziere pe întregul proiect. În plus, această extensie (obținută ca urmare a acțiunii în instanță a WEBUILD S.P.A) se poate referi doar la o secțiune a obiectivului (partea de pod) și nu la întregul contract.

CNAIR așteaptă motivarea instanței pentru a putea stabili exact ce presupune extensia de timp în cauză.

Situația litigiilor dintre CNAIR și WEBUILD S.P.A în cadrul contractului Proiectare și execuție „Pod Suspendat peste Dunăre în zona Brăila”  este următoarea:

Un număr total de 21 de dosare;

9 dintre aceste dosare au fost câștigate de CNAIR SA (5 câștigate în primă instanță și 4 definitiv);

1 dosar pierdut definitiv de CNAIR SA;

În celelalte 11 dosare instanțele nu s-au pronunțat în sensul admiterii sau respingerii cererilor.

Informații suplimentare:

Valoarea contractului: 2.375.159.389,70 lei cu TVA;

Lungime pod suspendat: 1974,30 m;

Lungime drum principal Brăila – Jijila: 19,095 km;

Lungime drum de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin: 4,328 km;

Data semnării contractului: 19.01.2018;

Termen contractual finalizare: 2021”.

Imagini cu stadiul lucrărilor la podul peste Dunăre la data de 18 noiembrie 2022 le puteți vedea aici:

sursa video: youtube, Marius Papadopol

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns