Colegiul „Nicolae Bălcescu” s-a mișcat mai greu decât alte unități de învățământ brăilene, în finalizarea demersurilor privind închirierea sălii de sport către asociații sportive

Cu pasul piticului – așa se desfășoară lucrurile în ceea ce privește finalizarea demersurilor legale ce ar permite Colegiului „Nicolae Bălcescu” din Brăila să-și închirieze din nou sala de sport unor asociații sau cluburi sportive locale, pentru desfășurarea unor antrenamente.

Sala amintită, ca și sălile de sport ale altor unități de învățământ locale, a fost închiriată ani la rând pentru astfel de activități, însă începând de la 1 noiembrie 2022 toate școlile au reziliat contractele, motivate de faptul că legislația în vigoare la acel moment interzicea închirierea sălilor de sport. Consecința a fost că aproximativ 1500 de copii brăileni care fac parte din diverse cluburi sportive locale nu au mai avut unde să se antreneze.

În decembrie 2022 Parlamentul a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea și completarea art. 6 din Legea educației fizice și sportului nr.69/2000, noua legislație permițând unităților de învățământ să-și închirieze bazele sportive organizațiilor sau asociațiilor de profil, pentru antrenamente.

La mijlocul lunii ianuarie 2023 Primăria Brăila a transmis către unitățile de învățământ din municipiu o adresă prin care le aducea la cunoștință noile prevederi legislative și solicita ca în cel mai scurt timp să transmită Regulamentul actualizat cu privire la modul de utilizare a bazelor și instalațiilor sportive proprii, a spațiilor și terenurilor de sport exterioare aflate în administrarea unităților de învățământ respective, precum și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare.

Dacă unele școli au acționat rapid și au finalizat demersurile legale care le permiteau închirierea sălilor de sport, acestea având deja perfectate noile contracte, la Colegiul „Nicolae Bălcescu” lucrurile au mers mai greoi, dat fiind că prima formă a Regulamentului înaintată Primăriei spre aprobare a necesitat niște schimbări.

Directorul colegiului, Silvia Petrescu, ne-a declarat astăzi că a transmis Primăriei propunerea de Regulament la începutul acestei luni și acum așteaptă să primească undă verde de la aceasta, pentru a închiria sala: „Am făcut un Regulament de acces în curte și de asemenea, în sala de sport, l-am aprobat în Consiliul de Administrație, l-am trimis către Primărie, așa cum au solicitat dânșii. Am făcut și o schiță de contract de închiriere și am transmis-o către Primăria Brăila, ca în momentul în care primim un aviz favorabil de la minister, să fim pregătiți. Dânșii (Primăria -n.r.) au spus că tariful de închiriere îl vor stabili dumnealor, deoarece este vorba de faptul că Primăria este proprietarul  tututor clădirilor, iar noi rămâne doar să stabilim tarifele legate de utilități, pentru că și utilitățile trebuie plătite.

Primăria trebuie să ne dea avizul pozitiv al ministerului. Asta este regula”.

Directorul Petrescu a mai precizat că în ultima ședință a Consiliului de Administrație al colegiului s-a mai aprobat și un DALI care vizează reparații la suprafața de joc, reparații pereți și igienizare, precum și înlocuirea instalației de încălzire.