Comercianții din parcarea Pieței Mari a Brăilei dau în clocot: „Suntem ținuți ca animalele acolo! Suntem jupuiți! Nu avem curent electric, dar plătim lunar curentul, iar de la 1 ianuarie s-a mărit chiria pentru o tarabă cu 50%”
Dacă te iei după panourile electorale ale PSD-iștilor care se autointitulează „Cea mai bună echipă”, ai zice că Brăila este raiul antreprenorilor, al comerciaților, al turiștilor, al vârstnicilor, al copiilor, al sportivilor, al fermierilor, al muzeografilor și puteți completa cu orice altă categorie vă vine în minte.
Bine, un rai cu o mică o pată neagră pe obrazul trandafiriu al județului, pată de care se dezice categoric „cea mai bună echipă”: comuna Cireșu, care le strică feng shui-ul social-democraților. Cu această mică excepție pe care și-ar dori s-o vadă eradicată de pe harta politică și administrativă a județului, PSD-iștii care se cred a fi „cea mai bună echipă” ne aburesc că merg din victorie în victorie, către noi culmi de progres și civilizație, dar din ce vedem cei care avem ochi de văzut, suntem (con)duși într-o fundătură.
Și dacă tot vedem peste tot panouri electorale în care ne sunt prezentate triumfalist realizările fără număr, fără număr ale PSD-ului, astăzi am avut ocazia să ascultăm cum se văd lucrurile din teren, nu din birourilor aroganților care o fac pe popularii o dată la patru ani, pentru voturi.
Astăzi am aflat cum este percepută activitatea Primăriei Brăila de un comerciant care își vinde produsele în parcarea din Piața Mare: bătaie de joc la adresa sa și a celorlalți comercianți, care sunt supuși unor adevărate cazne de luni de zile, cu promisiunea că vor avea o soartă mai bună într-un viitor incert, când se va termina reabilitarea zonei în care și-au desfășurat activitatea până anul trecut.
Ion Androne este unul dintre comercianții care a închiriat două tarabe în parcarea transformată în spațiu comercial ad-hoc, iar astăzi el a vorbit despre condițiile improprii în care sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea el și ceilalți comercianți.
Androne este membru al SOS România și a ieșit în fața presei să vorbească despre acest subiect pentru că este exasperat de ceea ce se întâmplă: el spune că Primăria, respectiv Administrația Piețelor, nu doar că nu le-a creat niciun fel de condiții când au fost mutați din vechiul spațiu, ce a intrat în reabilitare, dar li se cere să plătească lunar curentul electric, deși nu au acces la curent electric.
Discuția a fost deschisă de Gabriel Musceleanu, candidatul SOS România la Primăria Brăila, care a spus că după ploaia torențială din această dimineață, comercianții din parcarea transformată peste noapte în piață erau cu picioarele în apă până la genunchi.
Androne a dat mai multe detalii legate de condițiile în care stau zi de zi el și ceilalți comercianți care își vând produsele în acea parcare. El a explicat că au fost nevoiți să-și protejeze pe cont propriu tarabele de soare, de ploaie și de vânt, fiecare cu ce a găsit la îndemână, că e vorba de folie de polietilenă, cartoane sau bucăți de tablă, iar rezultatul este „o țigănie”.
În plus, comercianților li se cere să plătească lună de lună curentul electric, deși nu au acces la rețeaua electrică: „La ora actuală, din octombrie, de când ne-am mutat acolo, noi plătim curentul electric, dar n-avem curent electric; avem curentul care ne intră în oase. Deci acolo toată iarna ne-a bătut vântul; chiar am avut soția două săptămâni în perfuzii, din cauza curentului și din cauza…
Am fost la domnul primar și i-am spus: «Domnule primar, dumneata pleci de acasă într-un concediu o lună de zile. Mai plătești curentul dacă ai avut tot scos din priză în luna aia?».
«Lasă, domnule, că o să fie bine, o să montăm acolo, o să fie bec!»
Păi domnule, de ce să plătesc eu curentul electric, dacă nu am curent? Poate lucrarea asta durează doi ani; eu plătesc 300 de lei, adică 150 de lei de tarabă curentul lunar! Deci 300 de lei eu îi scot din buzunar lunar, fără să am curent!
A trebui să-mi iau cântar nou, la care să țină bateria, că la cel vechi se termina bateria pe la ora 12.00 – 13.000 și nu aveam unde să bag în priză, să-l încarc.
Azi dimineața – în timpul ploii torențiale – în Piața Mare și-au pus fiecare paleți, cum s-au organizat, dar sunt alții care nu și-au făcut acoperiș la tarabe, ce fac oamenii ăia? Le plouă pe marfă, e ceva…”.
Androne spune că parcarea mașinilor în zonă este o mare problemă atât pentru comercianți, cât și pentru cumpărători și că ar fi necesară o zonă de vânzare a legumelor și fructelor en gros, dar primarul Dragomir n-a făcut nimic, deși în urmă cu 8 ani, când acesta a venit în Piața Mare, în campanie electorală, i s-a spus cu ce probleme se confruntă comercianții.
Colac peste pupăză, de la 1 ianuarie Administrația Piețelor a mărit cu 50% chiria pe care o plătesc pentru o tarabă: „Aici e jupuială pe față, deci eu, ca și comerciant, ca și producător, mă simt foarte jupuit, pe românește!
Se plătea o tarabă 570 lei/lună până la 1 ianuarie 2024. După 1 ianuarie, după ce că ne-a pus ca pe niște animale în parcarea aia acolo și am suferit toată iarna și acum o să vină iarna și o să fie 40 de grade Celsius la umbră și o să fie 70 de grade sub prelată, acolo, de la 1 ianuarie s-a mărit tariful cu 50%. Am fost la primar și i-am zis: «Cum e posibil domnule primar, să se mărească prețul cu 50%”» «Nu e cu 50%!» «Domnule primar, dacă în decembrie era 570 de lei/lună/tarabă, de la 1 ianuarie am plătit 780 lei/lună! Nu e 50%, domnnule primar? Păi ce ne-ați făcut, ce ne-ați creat? Nu avem curent, dar ne luați banii! Nu ați făcut nimic, nu ați investit nimic, nici măcar un acoperiș pe care trebuie să-l faceți, să vă organizați, știind că începe lucrarea pe 1 octombrie!
Cât despre apa potabilă, sunt doar două cișmele și este un singur WC în hală, cu patru cabine. Ți-e și scârbă să intri…”.