Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brăila a decis astăzi măsurile ce vor fi luate pentru monitorizarea bacteriei ”Clostridium Perfringens” în apa Dunării. DSP va preleva zilnic probe de apă potabilă de la stațiile Gropeni și Chiscani, pentru analiza parametrului ”Clostridium Perfringens”
Ca urmare a mesajelor pe care le-am primit de la diverși brăileni neliniștiți după apariția în presă a informațiilor cu privire faptul că s-a constatat o fluctuație a valorilor înregistrate pentru bacteria ”Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Dunăre, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni, am solicitat astăzi mai multe informații pe această temă Prefecturii Brăila.
Principala întrebare pe care o aveau cetățenii care ne-au contactat era dacă apa potabilă livrată de CUP Dunărea ar putea fi periculoasă pentru consum, având în vedere că efectele infecției cu ”Clostridium Perfringens” pot fi foarte severe, în unele cazuri.
În acest context, Prefectura a transmis un comunicat în care dă asigurări că apa de la robinet poate fi consumată fără nicio grijă: „Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populației.
Prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, a cerut insistent asigurări în acest sens, în cadrul ședinței Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) convocată astăzi, ca urmare a constatării unei fluctuații a valorilor înregistrate pentru indicatorul «Clostridium Perfringens» în apa brută captată din Fluviul Dunărea, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni.
În cadrul discuțiilor, directorul Direcției de Sănătate Publică Brăila, Gabriel Ciochină, a punctat că monitorizarea calității apei potabile se face atât de către laboratorul de analize al operatorului unic CUP Dunărea Brăila, cât și prin laboratorul DSP Brăila, nefiind înregistrate deficiențe față de nici un parametru privind calitatea apei potabile.
Mai mult, pentru a asigura brăilenii cu privire la lipsa oricărui risc pentru sănătatea populației, Ciochină a subliniat că până la finele lunii în curs, DSP Brăila va preleva zilnic probe de apă potabilă de la stațiile Gropeni și Chiscani pentru analiza parametrului «Clostridium Perfringens»”.
Prefectul a fost, de asemenea, informat cu privire la faptul că până la acest moment nu a fost raportat nici un caz suspect de infectare cu bacteria ”Clostridium Perfringens”.
Recomandarea specialiștilor este ca, în cazul în care o persoană manifestă totuși simptomatologie specifică (scaune diareice frecvente și dureri abdominale), să se prezinte la medicul de familie. În cazul în care starea acestuia se agravează, iar medicul de familie nu este disponibil, să apeleze la numărul de Urgențe 112 ori să se prezinte la Ambulatoriul celei mai apropiate unități spitalicești. În urma consultului făcut de către medic și a eventualului diagnostic privind infectarea cu ”Clostridium Perfringens” se va urma tratamentul prescris.
Cu privire la consumul de pește din fluviu ori de vânat din vecinătatea cursului de apă, specialiștii au precizat că nu există nici un pericol, atâta vreme cât carnea respectivă este preparată termic.
Tot în cadrul ședinței CJSU de astăzi a fost aprobat un Plan de Măsuri pentru monitorizarea bacteriei ”Clostridium Perfringens” în apa fluviului Dunărea, fiind capacitate cu sarcini precise instituții precum Direcția de Sănătate Publică, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Brăila, CUP Dunărea, Sectorul Poliției de Frontieră, Serviciul de Gospodărire a Apelor Brăila.
”Toate aceste măsuri au fost stabilite cu scopul precis de a ne asigura că nu există nici un risc pentru sănătatea populației în ce privește consumul de apă potabilă din rețeaua publică și că vom avea o monitorizare permanentă a bacteriei «Clostridium Perfringens» în apa fluviului Dunărea. De altfel, zilnic vor fi prelevate probe la prizele de apă ale stațiilor de tratare a apei, precum și în amonte, la intrarea fluviului Dunărea în județul Brăila”, a precizat Iulian Timofei.