CONCURS DE ISTORIE LOCALA “ORASUL MEU, FAMILIA MEA”, LA BIBLIOTECA “PANAIT ISTRATI”

Consiliul Judetean si Biblioteca Judeteana „Panait Istrati”, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean si Cercetasii Romaniei – Centrul Local Braila, invita elevii de gimnaziu si liceu sa participe la cea de-a IV-a editie a Concursului de istorie locala “Orasul meu, Familia mea”. Proiectul isi propune valorificarea patrimoniului documentar, imagistic si educarea tinerilor in spiritul respectului fata de trecutul si prezentul comunitatii, fata de valorile si traditiile locale.
Concursul contine doua sectiuni: „Istorie locala” si „Genealogii”. Regulamentul prevede la sectiunea “Istorie locala” realizarea unui colaj cu fotografii de familie mai vechi de 20 de ani, din  colectiile personale sau ale familiei. Se admit reproduceri de fotografii cu caracter istoric sau etnografic (viata de familie, evenimente, costum popular, obiceiuri traditionale, ocupatii, arhitectura traditionala, industrie casnica, armata etc) din orasul sau judetul Braila. Fiecare colaj fotografic va fi insotit de urmatoarele date: nume prenume participant, adresa, nr. telefon, mail, scoala, clasa, subiectul propus, localitatea de provenienta, datarea imaginilor si povestea colajului cu o scurta descriere a imaginilor (identificarea personajelor, obiectelor, o scurta descriere a evenimentului fotografiat, provenienta  si istoricul fotografiilor, ce semnificatii au fotografiile pentru familie etc). Colajul va fi realizat pe carton format A2 (420-594 mm), va contine fotografiile selectate de participant si, central, o scurta povestire despre ceea ce reprezinta acestea. Pot participa individual cat mai multi elevi, scopul actiunii fiind conservarea si salvarea prin documente foto a elementelor de cultura locala.

Pentru sectiunea “Genealogii”, elevii se pot inscrie la doua probe: constituirea arborelui genealogic pe cel putin patru generatii si un eseu de minim o pagina A4 cu titlul „Eroul familiei mele”.  Arborele genealogic trebuie sa contina elementele: nume si prenume, fotografii si localitatea de resedinta, anii de viata, profesia, o trasatura de caracter marcanta. Arborele genealogic se poate reprezenta in diferite variatiuni, de exemplu sunt incluse numai persoane cu acelasi nume si poate fi realizat in format electronic sau tiparit. Reprezentarea se poate face doar schematic sau se poate decora cu diferite desene.

Cea de-a doua proba, eseul „Eroul familiei mele”, trebuie sa cuprinda date biografice si informatii despre amprenta personalitatii eroului asupra unitatii si prosperitatii familiei.

Participantii la concurs se pot inscrie la ce sectiune doresc si vor avea posibilitatea sa doneze fotografiile vechi pentru arhiva bibliotecii, cu acordul scris al proprietarilor acestora. Selectia lucrarilor va fi realizata de un juriu format din specialisti in istoria artei, fotografi si profesori, care vor tine cont de vechimea, valoarea etnografica si istorica a fotografiilor.

Jurizarea se va face respectand categoriile de participanti: gimnaziu si liceu. Colajele si lucrarile se vor preda in perioada 17 octombrie – 10 noiembrie 2016, la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati”, biroul Colectii Speciale, luni-vineri in intervalul orar 8.00-18.00, persoana de contact Volcu Ion sau la e-mail ionvolku@yahoo.com.

Festivitatea de premiere si expozitia lucrarilor va avea loc pe data de 11 noiembrie, ora 14:00, la sediul Bibliotecii Judetene “Panait Istrati” Braila. Se vor acorda diplome de participare pentru elevi si profesorii coordonatori, carti si permise gratuite din partea Bibliotecii.

Informatii suplimentare la telefon 0745.026.541 sau 0239.619.590 interior 141.