Conducerea CJ: Județul Brăila are un potențial de producere a energiei din resurse regenerabile relativ ridicat, care este exploatat într-o foarte mică măsură

„Județul Brăila are un potențial de producere a energiei din resurse regenerabile relativ ridicat, care este exploatat într-o foarte mică măsură în prezent” – este ceea ce se afirmă în documentul intitulat „Strategia de dezvoltare a județului Brăila în perioada 2021-2027”, dat publicității ieri, 3 august.

În document se arată că „în ceea ce privește energia fotovoltaică, potențialul județului, măsurat în intensitatea radiației solare, variază între 1.100 și 1.300 kWh/an, unul scăzut în context național (valorile maxime sunt de circa 1700kWh/ an în zona Dobrogea-Bărăgan), dar suficient pentru a asigura o rentabilitate ridicată a parcurilor fotovoltaice.

În ceea ce privește energia eoliană, județul Brăila se încadrează în zonele cu potențial eolian ce poate fi utilizat în mod rentabil, unde viteza anuală a vântului se situează în jurul a 6m/s. Vitezele medii anuale sunt mici la Brăila (între 1,5 și 3,1 m/s) și mai mari în vestul județului (între 2,4 și 5,3 m/s)”.

În plus, se precizează că la nivelul județului există următoarele centrale electrice eoliene pentru producerea energiei din surse regenerabile: *Lacu Sărat – 1 centrală eoliană în funcțiune; *Cuza Vodă – 1 centrală eoliană în funcțiune; *Vădeni – 1 centrală eoliană în funcțiune; Însurăței – 1 centrală eoliană în funcțiune; *Dudești – 1 centrală eoliană în funcțiune; *Bărăganul – 1 centrală eoliană cu contract de racordare; *Scorțaru Nou – 1 centrală eoliană cu contract de racordare; * Gropeni – 1 centrală eoliană cu contract de racordare; *Bordei Verde – 1 centrală eoliană cu contract de racordare.

Pe de altă parte, județul Brăila are un potențial de producere a energiei din biomasă de 135,71 Tj, dintre care 99,15% din biomasă agricolă și 8,85% din biomasă forestieră.

În județul Brăila nu au fost identificați producători autorizați sau centrale de producere a energiei din resurse regenerabile de biomasă.

În ceea ce privește zăcămintele de ape geotermale, acestea se află în zona de sud-este (Însurăței-Mihai Bravu), dar au fost utilizate în mică măsură.

Proiectul Strategiei de dezvoltare a județului Brăila va sta în transparență decizională 15 zile, după care va fi discutat și aprobat într-o ședință a CJ.