Confidentialitatea productiei agricole ar sta la baza unei piete cinstite

marcel cucu6

*asta crede Marcel Cucu,  proaspat secretar general al MAR

 

Fermierul brailean Marcel Cucu,  proaspat secretar general al Miscarii Agricultorilor din Romania (MAR), a reiterat ieri propunerea sa cu privire la impunerea confidentialitatii nivelului productiilor agricole, ca un mod de a proteja interesele producatorilor. Cu ocazia conferintei de presa prilejuite de lansarea oficiala a filialei Braila a noii formatiuni politice, Cucu a declarat ca va incerca sa-si promoveze aceasta initiativa, in masura in care MAR va ajunge intr-o pozitie politica in care sa-si poata pune in practica obiectivele.

“Dupa parerea mea, de exemplu, un comerciant care are marfa in magazin si isi negociaza un pret pe marfa, nu vine si spune : <<Domnule, am atatea bucati!>>, fiindca atunci cumparatorul isi face socoteala pe unde mai gaseste si cum sa-si faca pretul. Deci confidentialitatea productiei agricultorilor ar sta la baza unei piete cinstite si corecte. Pai daca iesi tu, ca ministru, cu doua luni inainte si spui <<Avem o productie record>>, chiar daca nu spui cat este, va dati seama ca in mod cert cei care sunt beneficiari, respectiv traderii si despozitarii, imediat si-au facut si ei calculul asupra preturilor. Cine pierde? Producatorul! Eu nu exclud posibilitatea propunerii unui act normativ prin care sa se stabileasca aceasta confidentialitate a productiilor”, a spus liderul MAR.

Cucu nu este de acord cu politicienii care sustin ca nu se poate pastra confidentialitatea productiilor, cu argumentul ca pentru primirea unor subventii de la stat, agricultorii trebuie sa declare aceste informatii pe diverse formulare: “Nu trebuie sa declare productii, ci suprafete, pentru ca nu e subventia pe productie, este pe unitatea de suprafata! Dvs probabil ca ati sesizat ca preturile la produsele agricole, anul trecut, s-au mentinut pana prin martie – aprilie, exact pana in momentul in care au inceput aceste speculatii cu privire la preturi”.

Marcel Cucu a ridicat problema impunerii confidentialitatii nivelului productiilor agricole la finele anul trecut, cu ocazia unei vizite a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la Braila. Cucu i-a reprosat atunci lui Constantin ca a facut declaratii publice cu privire la productiile record obtinute in vara lui 2013 si a afectat, astfel, substantial castigurile fermierilor.