Consilierul Bucălău, despre un drum modernizat din fonduri europene: „Deja sunt foarte multe petice!”; Chiriac: „Păi și cum vreți, să toarne alt covor asfaltic? Sunt soluții tehnice asumate de constructor, conform standardelor în vigoare!”

Discuții în contradictoriu în ședința de azi a Consiliului Județean Brăila, pe tema calității lucrărilor realizate pe drumului județean care leagă localitățile Gulianca, Ianca și Viziru, ce a fost modernizat cu fonduri europene. Mai exact, este vorba despre proiectul «Modernizarea infrastructurii de transport județean pe traseul Gulianca-Ianca-Viziru, asigurând conectivitatea directă cu coridorul TEN-T Brăila-Buzău», finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 93.490.037 lei, din care finanțarea nerambursabilă de 90.649.995 lei, iar contribuția Consiliului Județean Brăila (banii din buzunarele brăilenilor) de 2.840.042 lei. Lucrările au vizat modernizarea tronsoanelor de drum județean, respectiv reabilitarea structurii rutiere, a dispozitivelor de preluare a apelor pluviale, reparații/înlocuiri ale podețelor existente și semnalizarea rutieră a drumurilor județene: DJ 202A – între localitățile Gulianca și Gradiștea, km 0+000 – 27+012, L= 27,012 km; DJ 221 – între localitățile Șutești și Ianca, km 42+550 – 53+485, L= 10,935 km; DJ 211 – între localitătile Ianca și Bordei Verde, km 43+800 – 52+548, L= 8,748 km; DJ 211A – între localitătile Bordei Verde și Ianca, km 0+000 – 14+465, L= 14+465 km.

Termenul de finalizare a lucrării a fost 31.12.2022, însă nici acum nu a fost recepționată lucrarea, pentru că au fost depistate mai multe deficiențe care trebuie remediate de constructor.

Consilierul județean Alexandru Bucălău (PNL) l-a întrebat astăzi pe președintele Chiriac care mai este situația cu acest drum, iar șeful județului a răspuns: „În momentul de față nu este recepționat, echipa de implemetare a proiectului, împreună cu constructorul, avem toate sesizările făcute și remedierile care trebuie făcute pe acest drum. După ce vor fi făcute toate remedierile, ținând cont de faptul că au trecut două ierni și traficul a fost foarte intens, atunci echipa de proiect, managerul de proiect, împreună cu constructorul, va purcede la recepționarea acestui drum. Deci nu recepționăm drumul până nu este în parametri foarte buni. Deci nu este recepționat, așa cum credeați dvs”.

Vicepreședintele CJ, Ionel Epureanu (PSD) a complet că încă nu s-au achitat toți banii pentru execuția drumului amintit, iar Chiriac a continuat: „Mai sunt de plată 9 milioane lei, deci până nu rectifică tot ce este de rectificat n-o să facem plata. O să mai fie și o ședință pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și valoarea totală a investițiilor respective în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ, deci nu este terminat. Până nu va fi conform proiectului executat n-o să recepționăm. Nu suntem atât de creduli pe cât credeți dvs, suntem foarte atenți. Nu sunt inginer constructor, dar am încredere în echipa de proiect și vor monitoriza toate lucrările care se fac”.

„Dacă ați fost în teren, deja sunt foarte multe petice!”, a mai spus Bucălău.

„Credeți-mă că am fost în teren! Păi și cum vreți, să toarne un alt covor asfaltic? Sunt soluții tehnice asumate de constructor și de ingineri conform standardelor în vigoare în România în momentul de față!”

„Peticele sunt standard în România, să înțeleg…”

„Sunteți inginer constructor?”

„Nu, domnule, sunt un cetățean al acestui județ!”

„Eu am încredere în soluțiile pe care le vor găsi și constructorii și ingineri din cadrul echipei de proiect. Eu nu sunt inginer constructor. Dacă ei își asumă aceste remedieri, înseamnă că drumul e făcut corespunzător”.