Consilierul Bucălău: „În ultimii 14 ani PSD-iștii brăileni au prezentat diverse proiecte futuriste legate de Spitalul Regional, de care s-a ales praful. Cel mai bun doctor rămâne în continuare trenul de București”

Consilierul județean Alexandru Bucălău este nemulțumit că încă nu s-au realizat promisiunile PSD cu privire la construcția unui spital regional în zona Brăila – Galați. Bucălău comentează într-un comunicat dat publicității că social-democrații „au reușit să piardă și ultimul tren, numit PNRR, prin care s-ar fi putut obține finanțare europeană pentru realizarea acestui spital regional: „Locuitorii din zona Brăila-Galați, cea mai mare aglomerare urbană după București, încă trăiesc din promisiunile mincinoase ale social-democraților că vor a avea un Spital Regional, unul care să deservească cele două județe.

De ani de zile, realizarea unui Spital Regional s-a transformat într-o telenovelă cu drame și, mai ales, cu scuze pentru neputința de a realiza acest măreț obiectiv. Adevărul din spatele minciunilor PSD este acela că finanțarea a fost blocată de incompetența autorităților și de incapacitatea lor de a livra un proiect viabil, care să primească acceptul Bruxelles-ului.

Rateurile în ceea ce privește realizarea unui Spital Regional curg pe bandă rulantă de ani buni. Prin 2009, baronul PSD Gheorghe Bunea Stancu (tatăl spiritual al lui Francisk Chiriac) anunța, din fotoliul de președinte al CJ Brăila, construirea cu bani de la Banca Mondială a unui astfel de spital între Brăila și Galați, pe 15 hectare (7,6 ha – Brăila și 7,5 ha – Galați). Pentru ca informația să pară credibilă, Stancu a trecut prin CJ, în 2009, o hotărâre care prevedea transferarea a 7,65 ha, situate în extravilanul comunei Vădeni, din domeniul public al județului Brăila, în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Sănătății, în vederea realizării «Spitalului Regional de Urgență Brăila-Galați». Stancu promitea, la acea vreme, un Spital Regional cu 450 de paturi, prevăzut cu pistă de aterizare pentru elicoptere, campus universitar și locuințe de serviciu pentru personalul medical.

Atâta grabă a fost cu realizarea acestui proiect, că Ministerul Sănătății a intrat în posesia terenului respectiv abia pe 03.11.2017, atunci a fost semnat protocolul de predare-primire.

În 2012, an electoral, Victor Ponta promitea opt spitale regionale, în 2015, când a demisionat din poziția de premier, nu realizase nici măcar unul. În Programul de Guvernare 2016-2020, PSD promitea, din nou, opt spitale regionale, dar și unul metropolitan în București. De această dată, Spitalul Regional Brăila-Galați era prevăzut din pix cu 1.000 de paturi, heliport și elicopter pentru urgențe, centre de cercetare, saloane ultramoderne, secții dotate cu cele mai noi echipamente medicale. Spitalul urma să fie organizat ca unul clinic, cu «o platformă complexă de investigații și intervenții terapeutice clinice și paraclinice, care va asigura asistență medicală pentru cazurile medicale complexe»”.

Bucălău mai susține în ultimii 14 ani social-democrații au prezentat public diverse „proiecte futuriste” legate de Spitalul Regional, promisiuni de campanie „de care s-a ales praful”: „În realitate, povestea Spitalului Regional a fost o vacă de muls voturi. La teorie s-a stat bine, dar în practică nu s-a săpat măcar o groapă, darămite să se pună vreo cărămidă. Singurul deranj a fost cel birocratic, prin mutarea din pix a celor 15 ha în administrarea Ministerului Sănătății.

Între timp, Brăila se chinuie cu un Spital Județean care funcționează pe avarie, cu lifturi care se prăbușesc cu tot cu pacienți și personal, cu secții mizere, cu medicamente și aparatura medicală lipsă, un adevărat dezastru pe care președintele CJ, Francisk Chiriac, încearcă să îl bage sub preș și să ia ochii lumii cu mărețe proiecte futuriste. În aceste condiții, nu ne rămâne decât să mergem să ne tratăm copiii și părinții la Galați, iar cel mai bun doctor rămâne în continuare trenul de București”.