Consilierul Bucălău (PNL), mesaj către președintele Chiriac (PSD): „Ați suprataxat brăilenii pentru a păstra beneficiile CUP Dunărea, salarii, mașini de lux, compensații cu nemiluita! Angajările la CUP continuă, societatea livrează constant oameni pentru PSD”

Consilierul județean Alexandru Bucălău (PNL) este de părere că președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), refuză să caute o soluție pentru reducerea prețului apei potabile livrate de Compania de Utilități Publice „Dunărea”, pentru că social-democratul este interesat ca această companie să încaseze cât mai mulți bani, pentru a putea plăti salariile și diversele beneficii suplimentare ale numeroșilor membri PSD angajați acolo.

Liberalii au insistat în ultimele luni pe necesitatea găsirii unei soluții pentru reducerea tarifului la apa potabilă – care la Brăila este cel mai mare din țară, începând cu 1 martie -, însă reprezentanții Primăriei municipiului și ai Consiliului Județean (PSD) susțin că această majorare a tarifului este cerută de UE și că a fost acceptată de toți consilierii locali și județeni atunci când s-a votat pentru realizarea proiectului cu finanțare europeană care viza modernizarea și extinderea rețelei de apă și canalizare la nivel de județ.

Bucălău afirmă într-un comunicat dat publicității că proiectul amintit și împrumutul BERD contractat de CUP Dunărea pentru plata cofinanțării la acest proiect reprezintă doar un pretext și că adevăratul motiv al majorării substanțiale a prețului apei potabile îl reprezintă dorința lideri PSD din administrația locală de a asigura bani pentru pesediștii angajați la compania amintită: „CUP Dunărea Brăila și-a bătut joc de brăileni mărind incredibil de mult tariful la apă, sub pretextul așa-ziselor impuneri ale BERD din mega proiectul de investiții în infrastructura de apă și apă uzată, realizat cu fonduri europene în cadrul POIM. Astfel, brăilenii plătesc, începând cu 1 martie 2023, cea mai scumpă apă din țară, 15 lei mc/lună apă+canalizare. În localitățile unde nu există canalizare, oamenii plătesc 10 lei mc/lună la apă.

Lăcomia și profitul CUP Dunărea au fost mai presus decât binele brăileanului, PSD-iștii dirijând cu bună știință mecanismul care să-i satisfacă financiar. În ultimii 3 ani CUP Dunărea Brăila a înregistrat un profit de 10,2 milioane lei, care a mers în bugetele Primăriei Brăila și Consiliului Județean, sub formă de dividende, dar și în buzunarele unor angajați ai CUP, sub formă de comision, conform contractelor de management. Liberalii au criticat, încă din 2020, proiectul care urma să fie votat pentru a fi depus spre finanțare, subliniind că, prin acest proiect, prețul la apă și canalizare în județ va crește cu 50% până în 2024, ceea ce s-a întâmplat chiar mai devreme cu un an. În 2020, liberalilor li s-au respins amendamentele care vizau plafonarea tarifelor la apă pentru următorii 4 ani, iar CUP Dunărea Brăila nu a făcut nimic pentru a recupera pierderile de 7%, care se înregistrau atunci, astfel încât situația să se echilibreze și să nu mai fie nevoie de creșterea tarifelor. Acum, cu toate investițiile făcute, pierderile pe rețelele de apă ale CUP Dunărea sunt de peste 40%, iar prețul este calculat la apa tratată, nu la apa brută. Președintele CJ, Iulian Chiriac, spune mereu că atât timp cât dorim dezvoltarea județului, trebuie plătite și serviciile care vin la pachet, însă nici până în prezent nu avem o situație la zi cu «pachetul de servicii» din localitățille care au beneficiat de mega proiectul european.

În anul 2022, CUP Dunărea trimite o adresă către ADI Dunărea Brăila, din care aflăm că la nivelul CUP s-a solicitat o nouă revizuire a «Strategiei de tarifare actualizată cu influența rezultată din aplicarea mecanismului de plafonare a prețului la energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023». Asta după ce CUP Dunărea Brăila a început să aibă datorii!

În acest context, a fost realizată o actualizare a evoluției tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare. Primii care au aprobat mandatarea șefului CJ Brăila pentru a vota Strategia de tarifare în cadrul ADI Dunărea au fost consilierii județeni. În timpul ședinței de CJ, în calitate de consilier județean, am intervenit, solicitându-i președintelui Chiriac să precizeze cu cât va fi mărit prețul la apă și la canalizare. Acesta a spus că majorarea vizează doar o actualizare generată de mărirea cu 10% a prețurilor la energia electrică.

«Nu putem să mergem mai departe decât votând aceste lucruri, pentru a primi cele 240 milioane euro. Este o condiție esențială să păstrăm această strategie de tarifare», declara Chiriac. Cel mai probabil, condiția esențială pentru a păstra strategia de tarifare a fost, de fapt, păstrarea profitului companiei și a salariilor uriașe de la vârful CUP Dunărea și ADI Dunărea, totul pe spatele brăilenilor.

Noi, liberalii, ne-am abținut să votăm, considerând că majorarea tarifului apei era nejustificată! S-a motivat că majorarea graduală a tarifului a fost una dintre condițiile obligatorii pentru semnarea contractului de finanțare cu BERD, dar totul a fost planificat din start pentru profitul personal al social-democraților aflați în fruntea societăților cu sinecuri politice marca PSD. Uniunea Europeană nu poate să oblige, cel mult poate recomanda! Nu au gândit alte soluții, cum ar fi o diminuarea a profitului, dar cum să renunțe PSD-știi din CUP Dunărea la beneficiile care se duc direct în buzunarele lor?

Am votat acest mega proiect cu speranța că se vor rezolva problemele de alimentarea cu apă în comunele Mircea Vodă, Surdila-Greci, Surdila-Găiseanca și altele din județul Brăila, când sunt peste 40 de grade afară, iar oamenii nu au apă, dar nu am votat Planul anual de evoluție a prețurilor/tarifelor serviciilor! Noi, liberalii, suntem de acord cu investițiile făcute pentru cetățenii din județul Brăila, dar nu am fost de acord cu creșterea tarifară a prețurilor la apă și canal, așa că am votat «împotrivă». PSD-iștii se laudă peste tot că fac investiții publice în favoarea brăilenilor, dar realitatea ne demonstrează că ele nu se regăsesc în calitatea vieții acestora!

Domnule Chiriac, ați recunoscut că sunt alte modalități prin care prețul pe mc/apă poate fi plafonat sau scăzut, în funcție de pierderile și încasările pe care le are CUP, dar v-ați zis că e mai bine să plătească brăilenii pierderile CUP, ca nu cumva profitul să fie diminuat. Nu ați pus nicio presiune pe CUP, cum ați declarat public, încât prin aceste investiții pierderile să scadă și gradul de încasare să se îmbunătățească.

Proiectul realizat de CUP Dunărea Brăila în cadrul POIM, în valoare de 1,38 miliarde de lei, este achitat în proporție de 94% din fonduri europene nerambursabile, iar Compania contribuie cu 6%, bani cu care CUP s-a împrumutat de la BERD, cu obligația de a returna împrumutul amintit. Mai mult, ați suprataxat brăilenii, pentru a vă păstra toate beneficiile Companiei, salarii, mașini de lux, compensații cu nemiluita. Între timp angajările la CUP Dunărea continuă, societatea livrează constant oameni pentru activul PSD, bani sunt, profitul pe măsură!”.