Consilierul Bucălău (PNL): „Vicepreședintele CJ Brăila, Ionuț Dobre, a votat proiecte legate de CIDIEDD, în condițiile în care soția sa avea un contract cu CIDIEDD, CJ fiind principalul finanțator al CIDIEDD”. Dobre: „Politica se face la partid”

Discuții aprinse în cadrul celei mai recente ședințe CJ Brăila, la proiectul de hotărâre care viza aprobarea achitării de către CJ a cotizației de membru al Asociației ”Centru de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă (CIDIEDD) Brăila ”, aferente anului 2023.

Această asociație a fost constituită în anul 2005, la inițiativa Consiliului Județean Brăila, căruia i s-au alăturat consilii locale de pe raza județului Brăila. Este o entitate juridică de drept privat care promovează la nivel local, regional și național conceptele, politicile și practicile comunitare privind dezvoltarea durabilă. CIDIEDD este, practic, un centru de servicii și asistență tehnică pentru toate unitățile administrativ teritoriale din Regiune, oferind date, informații și documente elaborate de Uniunea Europeană și furnizează autorităților publice locale/ ONG-urilor/ companiilor private etc o gamă complexă de servicii, inclusiv scrierea de proiecte, pentru accesarea de finanțări în scopul rezolvării unor probleme ale comunităților respective.

Consilierul județean Alexandru Bucălău (PNL) a declarat că „sunt niște proiecte de care a beneficiat mai mult CJ, decât să beneficieze primarii din județ. În această ordine de idei, nu vedem decât o sinecură de partid și atunci noi nu suntem de acord cu bugetul pe care dvs să-l votăm, chiar dacă suntem membri ai asociației”.

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), a răspuns: „În primul rând, aveți informații foarte greșite, domnule consilier. Cu sinecurile de partid, dovedeți-mi că vreunul dintre membrii asociației este membru de partid.

În al doilea rând, este domnul director aici, o să vă explice câte proiecte au scris domnii primari. Am și spus și i-am rugat pe domnii primari în ședințele cu toți, să folosească această asociație și să scrie proiecte.

Trei: Consiliul Județean nu poate scrie proiecte prin această asociație, iar aveți o informație falsă și greșită și nefundamentată. Consiliul Județean are propria Direcție de Strategii și Dezvoltare, care scrie proiecte”.

Cătălin Șerban, directorul Asociației ”Centrul de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă (CIDIEDD) Brăila”, a declarat că proiectele scrise de asociația amintită în cursul anului trecut „au fost în primul rând pentru comunitate, deci au avut ca grup țintă populația județului Brăila și cetățenii județului Brăila, și nu anumite instituții”.

Șerban a prezentat sumele deja atrase prin proiectele scrise de CIDIEDD în acest an, precum și proiectele pe care urmează să le scrie pentru diverse localități din județ.

Bucălău nu a fost mulțumit de răspunsul directorului CIDIEDD, iar în ceea ce privește partea cu „sinecura de partid”, i-a răspuns lui Chiriac: „Spuneți că nimeni din cadrul PSD nu a beneficiat de proiecte făcute de acest centru, nicio societate unde este acționar o rudă de gradul I a niciunuia dintre președinți sau vicepreședinții CJ”.

„Din ce perioadă? Interbelică, din ce perioadă?”, a spus ironic Chiriac.

„Domnule, a fost sau n-a fost o societate unde…”

„Eu nu mă ocup de proiecte, domnule consilier!”, a intervenit Ionuț Ciprian Dobre, vicepreședintele CJ (PSD).

„Deci recunoașteți dacă a fost o societate unde soția dvs este asociat unic și administrator, beneficiar!”, i-a spus Bucălău lui Dobre.

„Am înțeles… Domnule consilier, n-ați înțeles nimic din ce v-a explicat și domnul director, și… Rugămintea mea către toți primarii să vină și să acceseze experiența acestor oameni care nu sunt membri de partid și domnule director, te rog frumos, la fiecare să dea o declarație dacă sunt membri de partid sau nu sunt membri de partid. Le dați domnului consilier, că văd că face poliție politică acuma…”, a declarat Chiriac.

„Și politica parcă se făcea la partid, nu în cadrul CJ, domnule consilier!”, a revenit Dobre, care probabil se simțea cu musca pe căciulă.

„Păi nu, domnule, v-am spus că e o sinecură politică acest centru!”,a răspuns Bucălău.

„Bine, și eu pot să spun că dvs sunteți o eroare politică!”, a spus Chiriac, care, ca de obicei, nu s-a putut abține să nu jignească.

„Politica se face la partid, nu la CJ!”, a spus iar Dobre, ca răspuns la referirile la firma soției sale.

Întrebat după ședință la ce se referea, mai concret, când a vorbit despre firma soției lui Dobre, Bucălău ne-a declarat: „Este vorba despre SC MERYDOB INVEST GROUP SRL, la care Maria Dobre, soția lui Ionuț Dobre, este asociat unic si administrator. Aceasta a făcut un loc de joacă pentru copii, în baza unui proiect scris de CIDIEDD, prin proiectul Start Antreprenorial – Măsuri integrate de antreprenoriat in Regiunea de Sud Est a României, prin sustinerea intreprinderilor cu profil non-agricol”, finanțat prin Programul Operațional Capitalul Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 «Locuri de muncă pentru toți», Obiectivul specific 3.7.

În perioada mandatului său de vicepreședinte al CJ Brăila, Dobre a votat în cadrul ședințelor CJ proiecte legate de CIDIEDD, în condițiile în care soția sa avea un contract cu CIDIEDD, CJ fiind principalul finanțator al CIDIEDD”.

Precizăm că suma aprobată de CJ Brăila ca și cotizație la CIDIEDD pentru anul în curs este de 400.000 lei.