Consilierul Căpățînă (PNL), nemulțumit de modul în care se face evaluarea proiectelor ONG-urilor care solicită finanțare de la CJ: „Evaluarea acestui proiect a fost ciufulită la modul foarte serios. Comisia își depășește atribuțiile!”

„Evaluarea acestui proiect a fost ciufulită la modul foarte serios!” – este nemulțumirea exprimată de consilierul județean Marian Căpățână (PNL) în  cadrul ședinței de azi a CJ Brăila, cu privire la modul în care a fost analizat în comisia special constituită proiectul „Ora de istorie”, prezentat de Asociația Socio-Culturală „Brăila Noastră” cu cerere de finanțare.

Mai exact, „Ora de istorie” presupune, în principiu, „organizarea și derularea unor ore de istorie cultural-educative” în incinta Teatrului „Maria Filotti” și a Muzeului Brăilei „Carol I”, precum și „o sesiune de discuții și schimb de impresiii/ informații”. Pentru acest proiect a fost aprobată suma de 28.567,57 lei.

Liberalul a explicat ce-l nemulțumește la modul în care s-a făcut evaluarea și s-a tăiat din banii solicitați inițial: „Perioada de desfășurare a proiectului a fost restrânsă la perioada vacanței, creând astfel premisa ca lucrarea să fie de slabă calitate; veniturile celor care sunt implicați în acest proiect au fost diminuate; comisia a apreciat că un laptop și un video proiector nu sunt necesare în acest proiect, deși știm cu toții că un copil se formează nu numai prin imagini vizuale, ci și auditive și dacă le privim pe toate și le analizăm, atunci ajungem la concluzia că această comisie își depășește atribuțiile, raportat la regulamentul care a fost votat de noi, cu toții.

Propunerea mea pe viitor este că fie ne aplecăm asupra acestor comisii care lucrează și analizează proiectele în CJ, fie introducem în regulament  un amendament prin care această comisie poate să facă ceea ce dorește ea, fără nicio explicație”.

Președintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), a răspuns că poate fi modificat regulamentul, astfel încât pe viitor să nu mai fie astfel de probleme: „Chiar am rugămintea la colegii din comisia de specialitate să nu mai fie atât de drastici, pentru că trebuie să privim cu mai mare larghețe aceste proiecte, că le facem pentru copii și trebuie să-și atingă scopul.

În dățile trecute erau în comisii și consilieri județeni. Cu toții am luat hotărârea să nu mai fie, că îngreunam lucrurile. Se pare că și acum, când sunt doar funcționari publici, lucrurile nu stau în regulă. Trebuie să găsim o soluție, astfel încât aceste proiecte să fie desfășurate în condiții cât mai bune și cu o mai mare larghețe, astfel încât să fie acoperitoare sumele și să-și atingă scopul”.

Căpățînă a fost de părere că ar fi benefic să fie incluși din nou consilierii județeni în aceste comisii și a vorbit despre o situație din urmă cu doi ani de la o astfel de comisie, care rezolva contestația depusă de un alt ONG care cerea finanțare pentru activități sportive, iar președinta comisiei de evaluare tăiase echipamentul de sport (șort și tricou) pentru copii, pe motiv că „au primit și anul trecut”: „Dânsa la acea ședință avea o bluză impecabilă, înflorată și stăteam și mă gândeam dacă dânsa poate să-și conserve această bluză pe parcursul unui an… Sunt curios și eu dacă ea consideră că un copil poate să-și păstreze șortul și tricoul un an”.

După ședința CJ, seful județului a mai făcut câteva comentarii pe această temă, acesta precizând că nu se opune la revenirea la vechea formula, în care în comisiile de evaluare a proiectelor erau incluși și consilierii județeni. Chiriac a mai afirmat că e de dorit „să învățăm din greșeli“: