Consilierul Drogeanu: „Eu aș dori înființarea unui club sportiv municipal în subordinea CLM Brăila” Primarul Dragomir: „Eu doresc să dezvoltăm Clubul Sportiv Municipal existent, aflat în subordinea Ministerului Sportului”

Un club sportiv cu mai multe secții, care să fie în subordinea Consiliului Local Municipal Brăila – este ceea ce-și dorește consilierul liberal Alexandru Drogeanu, care poate că se pricepe la sport, dar nu se pricepe la ceea ce ține de administrația locală.

Drogeanu a venit cu această idee în cadrul celei mai recente ședințe CLM Brăila, la proiectul de hotărâre ce viza discutarea bugetului local pe anul în curs, iar discuțiile s-au prelungit fără rost, întrucât acesta insista să ceară să se supună la vot propunerea sa, care nici nu reprezenta un amendament la buget și nici nu avea o fundamentare clară din punct de vedere financiar și numai. Practic, consilierul PNL părea să aibă impresia că e suficient ca un ales local lovit brusc de inspirație să vină cu ideea „Hai să înființăm un club sportiv cu mai multe secții!” și printr-o simplă ridicare de mâini, consilierii molipsiți de entuziasmul celui dintâi pot aproba pe loc înființarea unei  astfel de structuri în subordinea CLM.

Alexandru Drogeanu a abordat subiectul la modul următor: „Într-un clasament al municipiilor capitală de județ, Brăila se află în ceea ce privește infrastructura sportivă pe ultimul loc. Propun înființarea unui club sportiv municipal cu mai multe secții, în subordinea Consiliului Local Municipal, care are ca scop administrarea și organizarea activității sportive în municipiul Brăila, cât și selecția și procesul de pregătire a sportivilor în ceea ce privește activitatea lor în competițiile interne și de ce nu, în competițiile sportive internaționale”.

Primarul Marian Dragomir (PSD) a declarat că dacă vrea să facă o asemenea propunere, Drogeanu trebuie să precizeze clar organigrama acestui club sportiv, numărul de salariați, cuantumul salariilor și al sumelor necesare pentru transport, cazare și alte cheltuieli conexe, pentru că înainte de a se aloca bani publici pentru funcționarea unei structuri de acest gen este necesar să se parcurgă niște proceduri legale.

Edilul a mai explicat că nu se pot aloca bani publici unei structuri care încă n-a fost înființată: „Este nevoie să veniți cu o propunere de modificare de organigramă și de tăiere a unor posturi din alte părți, astfel încât noua structură, pe care dvs o propuneți, să poată să aibă numărul de posturi pe care îl doriți dvs”.

Dragomir i-a mai spus liberalului că oricum, în Brăila mai există un Club Sportiv Municipal, condus de liberala Anamaria Ioniță și aflat în subordinea Ministerului Sportului: „Eu cred că acel club merită să fie dezvoltat prin finanțarea Ministerului Tineretului și Sportului, pentru că el există deja, are secții constituite care pot fi multiplicate. Deci dacă ați avea o discuție la partidul dvs cred că am putea vorbi și cu domnii parlamentari de la PSD ca să o susțineți în cadrul coaliției de guvernare, care nu funcționează la CLM”.

„Eu am văzut că la alte muncipii (cluburile sportive – n.r.) se află la nivelul Consiliului Local Municipal.”

„Eu repet încă o dată: noi avem un Club Sportiv Municipal în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, care are secție la Brăila, unde președinte sau director este chiar colega dvs de partid. Eu vă recomand să vorbiți cu dânsa, să ceară Ministerului Tineretului și Sportului să suplimenteze numărul de secții și cu siguranță va fi un succes al dvs. Dacă nu va reuși acest lucru sunt două variante: ori dânsa n-a putut, ori dvs n-ați avut succes în cadrul partidului.”

„Eu aș dori la nivelul Consiliului Local Municipal.”

„Nu, eu doresc să-l dezvoltăm pe cel existent, ca să nu mai facem încă o funcție de director, încă o funcție de contabil, încă o funcție la resurse umane… Avem un Club Sportiv Municipal, de ce să nu-l dezvoltăm pe acela?”.

Drogeanu a cerut din nou să se supună la vot propunerea sa, iar primarul i-a spus încă o dată că nu se poate vota așa ceva, fără să existe o fundamentare legală. Fiindcă liberalul insista, edilul i-a cerut acestuia să precizeze suma care dorește să fie alocată acestui club sportiv care încă nu există și cum se va numi acesta, ceea ce l-a blocat pe Drogeanu: „Pot face acest lucru în următoarea ședință CLM”.

Dragomir i-a solicitat secretarului municipiului, Ion Drăgan, să precizeze dacă legea permite să se aloce bani în bugetul local pentru o entitate care nu a fost încă înființată, iar acesta a explicat că propunerea lui Drogeanu nu are legătură cu aprobarea bugetului pe anul 2023, ci trebuie făcută separat, pe un alt proiect. Abia atunci a înțeles Alexandru Drogeanu că este cazul să se oprească.