Consilierul Drogeanu: „Ne puteți da ceva detalii, de ce nu inaugurați Stadionul Progresul, dacă e gata reabilitarea?”; Primarul Dragomir: „Nu am cum”

Situație ciudată în ceea ce privește Stadionul Progresul din municipiul Brăila, la care după mai multe întârzieri, s-au încheiat lucrările de reabilitare, dar care nu este dat în funcțiune, din motive necunoscute.

Motivele sunt necunoscute pentru că primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD) nu este dispus să dea niște explicații, ca să înțeleagă și brăilenii de ce nu este dat în folosință unicul stadion din oraș care oferă condiții decente de antrenamente/ joc sportivilor brăileni, dat fiind că Stadionul Municipal este, practic, o ruină.

În anul 2019 Consiliul Local Municipal Brăila a aprobat Documentația de Avizare Lucrări Intervenții (DALI), precum și indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect în valoare totală de 5.450.713,945 lei cu TVA.

Federația Română de Fotbal și-a asumat asigurarea fondurilor pentru montarea unui gazon sintetic pe stadion, în baza unui protocol de colaborare cu Primăria Brăila. Lucrările prevăzute în documentație vizau amenajarea tribunei existente, reabilitarea corpurilor de clădire cu diferite destinații (birouri, sala de sport, centrală, vestiare și spațiu de depozitare) și amenajarea terenului de joc, cu amplasarea unui gazon sintetic.

Contractul de proiectare și execuție a reabilitării Stadionului Progresul a fost încheiat în noiembrie 2020 cu asocierea SC REPAVIL CONS SRL și SC PROFICONS PROJECT SRL, iar lucrările propriu-zise au fost demarate în iunie 2021.

Contractul inițial prevedea că reabilitarea să fie finalizată în 18 luni de la semnarea contractului: 2 luni pentru proiectare, 2 luni pentru lucrările de desființare și 14 luni execuția propriu-zisă a lucrărilor.

Termenul limită era inițial mai 2023, a fost modificat apoi pe panou și a devenit august 2023 și apoi a dispărut panoul cu totul.

Pe 28 aprilie 2023 primarul Dragomir se arăta iritat că i se cere să răspundă unor „aberații”, adică unor întrebări legate de stadiul lucrărilor la reabilitarea Stadionului Progresul, finanțată din bani publici: „S-a prelungit termenul de finalizare. Lucrările sunt în grafic”.

Lucrările arătau de fapt așa pe șantier:

Pe 20 octombrie, când se depășiseră deja două termene de finalizare a lucrărilor, Dragomir declara: „Lucrările cred că sunt aproape de finalizare, dacă nu cumva sunt 100% finalizate. Constructorului i se aplică penalități, ca urmare a faptului că nu a respectat termenele, conform procedurii legale”.

Ieri, 12 februarie 2024, consilierul municipal Alexandru Drogeanu (PNL) l-a întrebat pe edilul șef în cadrul ședinței CLM ce îl împiedică să inaugureze Stadionul Progresul, dacă tot s-au finalizat lucrările.

Marian Dragomir a declarat că nu poate spune de ce nu-l inaugurează și că nu poate spune nici când ar putea fi inaugurat.