Consilierul Gheorghiță (PNL): „Propun desființarea Zonei Libere Brăila și trecerea patrimoniului în administrarea SUPAGL” Primarul Dragomir: „Întotdeauna visul PNL a fost să pună mâna pe terenul Zonei Libere, care să devină mană cerească pentru mafia imobiliară”

Desființarea Zonei Libere Brăila și trecerea patrimoniului acestei instituții în administrarea Serviciului de Utilitate Publica, de Administrare si Gospodarie Locală (SUPAGL) – este ideea avansată în cea mai recentă ședință a Consiliului Local Municipal de liberalul Florin Gheorghiță. Acesta a declarat că el și colegii săi, consilierii municipali PNL, consideră că se cheltuiesc prea mulți bani pentru prime, contracte de mandat și alte bonificații și ar fi mai ieftin să se desființeze Zona Liberă și de activitatea care se desfășoară acolo să se ocupe în continuare SUPAGL.

„Avem o instituție cu venituri totale de 55 miliarde lei vechi, cu cheltuieli de 52 miliarde lei vechi, cu cheltuieli de personal de 32 miliarde lei vechi aproape și cheltuieli cu sporuri, prime și bonificații, respectiv cheltuieli aferente contractelor de mandat și altor organe de conducere și control de 538.000 lei. Aproximativ 20% din bani se duc în prime, contracte de mandat și alte bonificații.

Nu suntem de acord cu această instituție, cu această formă. Putem trece foarte simplu patrimoniul acestei instituții în administrarea SUPAGL, nu văd de ce nu. Doar ca să plătim niște cheltuieli aferente contractului de mandat… Îmi pare rău, dar nu vom vota un astfel de buget!”, a spus Gheorghiță.

Primarul Marian Dragomir a replicat că „întotdeauna visul PNL a fost să pună mâna pe terenul Zonei Libere Brăila din fața ieșirii către Brăila Mall pentru proiecte imobiliare. Au mai existat astfel de inițiative pe vremea domnului primar Cibu. Din păcate pentru dvs, domnule consilier, și atunci, și acum cu siguranță că Guvernul din care faceți parte nu va aproba transformarea unui teren în care există fabrici, în care există contracte de concesiune semnate inclusiv cu cei de la Tesla. Și cu siguranță dvs fiind membri la guvernare, parteneri de guvernare, puteți discuta cu primul ministru să aveți inițiativa de modificare a Legii zonelor libere și la următoarea ședință CLM vă rog să ne informați ce demersuri ați făcut pentru desființarea Zonei Libere, în condițiile în care peste tot în țară se dorește ca Zona Liberă să rămână.

Noi, cei de la PSD, nu suntem de acord cu desființarea Zonei Libere, pentru că acolo sunt societăți care fac export, sunt vapoare care acostează la danele Zonei Libere, sunt mii de oameni angajați la Yazaki, care în momentul în care își vor pierde regimul de Zonă Liberă vor pleca din Brăila și probabil că asta așteptați, să plece investitorii din Brăila, astfel încât acele terenuri să devină mană cerească pentru mafia imobiliară care așteaptă să pună mâna pe acele terenuri. Cu siguranță, noi, cei social democrați, avem o gândire liberală, iar dumneavoastră una socială. Nu vom aproba niciodată desființarea Zonei Libere Brăila și preluarea acelor terenuri prin pierderea statutului de Zonă Liberă”.

Gheorghiță, care n-a sesizat că e momentul să se oprească, a spus că nici el, nici colegii săi liberali din CLM „nu au proiecte imobiliare și nu au astfel de ambiții”: „Propunerea mea a fost de desființare a Zonei Libere Brăila și de trecere în administrarea Primăriei Brăila. Poate Primăria are astfel de proiecte imobiliare, noi nu. Noi am semnalat doar un jaf la banul public, acele cheltuieli exorbitante cu prime, bonificații și contracte de mandat. O reducere de costuri, asta am cerut o singură conducere pentru un amplasament, să fie în administrarea SUPAGL”.

Primarul a explicat că în Zona Liberă Brăila lucrează peste 4000 de brăileni, care au acele locuri de muncă pentru că statutul de zonă liberă presupune niște facilități pentru investitori, iar deființarea Zonei Libere va însemna închiderea acelor afaceri și pierderea locurilor de muncă, iar discuția a continut de așa manieră, încât în final, când a realizat ce consecințe ar avea propunerea sa, Gheorghiță a negat că ar fi propus desființarea Zonei Libere.