Consilierul Gheorghiță sugerează conducerii Zonei Libere Brăila să caute noi chiriași: „Poate un producător de tramvaie, poate orașul San Francisco vrea să-și schimbe tramvaie; poate turbine eoliene, rachete de grindină”. Primarul Dragomir: „Vă rog să nu mai veniți cu OZN-uri de genul tramvaie de la San Francisco sau cu rachete!”

„Dacă veniturile Zonei Libere Brăila scad, de ce cresc cheltuielile cu sporurile, primele și bonificațiile cu suma de 47.000lei?” – este întrebarea pusă de consilierul municipal Florin Gheorghiță (PNL) în cea mai recentă ședința CLM Brăila.

Liberalul a declarat că din documentele prezentate de conducerea Zonei Libere nu reiese vreo preocupare a acesteia pentru a atrage noi firme care să închirieze teren acolo. Gheorghiță a dat și exemple de potențiali chirași – unele care i-au făcut să zâmbească pe ceilalți consilieri: „Veniturile Regiei Autonome Administrația Zonei libere scad. Mă așteptam să văd în cele 28 de pagini ale raportului prezentat niște măsuri întreprinse de managementul acestei regii. M-aș fi așteptat să văd o mobilizare generală a board-ului acestei regii în atragerea de potențiali noi chiriași. Împreună cu Camera de Comerț, să zicem, să se îndrepte spre… eu știu… un producător de mașini electrice din China sau India, să vină să producă aici mașinile lor low-cost, mașinile electrice pentru piețele din Orientul Mijlociu sau Apropiat. Am văzut cât ne costă un tramvai, 2 milioane de euro. Poate un producător de tramvaie, eu știu, poate din Statele Unite, orașul San Francisco vrea să-și schimbe tramvaie; poate turbine eoliene, rachete de grindină, fotovoltaice…”.

„Submarine!”, a sugerat ironic viceprimarul Alexandru Jantea Crican (PSD).

„Poate aș fi văzut un raport cum conducerea și-a propus să taie buruienile din perimetrul Zonei Libere, poate să construiască o rețea de panouri fotovoltaice, să furnizeze energie chiriașilor din acea zonă. Poate să asigure un spațiu pentru producătorii locali de produse tradiționale, care importă lemn din Ucraina, le prelucrează și le exportă către diaspora din Canada, din Japonia din Australia. Nu am văzut așa ceva! În schimb, am văzut că deși veniturile scad cu 167.000 lei, cheltuielile scad și ele cu 52.000 lei, am văzut o creștere a bonusurilor cu 47.000 lei. Deci creșterea cheltuielilor cu sporuri, prime și bonificații cu suma de 47.000, creșterea cheltuielilor aferente contractelor de mandate și a altor organe de conducere cu suma de 9000 lei.

Lucrez de aproape o viață în privat, în multinaționale. Nu este posibil să bonusăm lipsa de performanță. Nu este momentul!”, a spus Florin Gheorghiță.

Consilierul municipal Sorin Boșneag (PSD) care a declarat că nu e vorba chiar de „bonusuri”, cum e trecut în raport, ci e vorba de fapt de tichete de masă, vouchere de vacanță, cheltuieli privind participarea salariaților la profitul obținut în anul precedent și alte cheltuieli prevăzute în contractul colectiv de muncă:

Gheorghiță a insistat că în documentul prezentat de conducerea Zonei Libere se menționează că e vorba despre „creșterea cheltuielilor cu sporuri, prime și bonificații cu suma de 47.000”.

Primarul Marian Dragomir (PSD) a intervenit, declarând că „deși sunt încadrate la categoria de bonusuri, nu sunt bonusuri”, ci sunt diverse drepturi salariale prevăzute de lege. Edilul șef i-a cerut liberalului: ”Vă rog să nu mai veniți la ședințele de Consiliu Local cu OZN-uri de genul tramvaie de la San Francisco sau cu rachete! Dacă mai veniți cu așa ceva, am să vă spun să-i contactați dvs pe cei de la San Francisco, să facă tramvaie în România, nu la Brăila. Și dumneavoastră zâmbiți când reluăm acest subiect absolut penibil… Vă rog mult de tot, nu mai aruncați pastile din acestea în Consiliul Local, pentru că pur și simplu sunt penibile!

Nu știu de unde își iau unii consilieri informațiile, dar eu o să vă spun așa: în fiecare an Zona Liberă a avut profit. Și anul acesta Zona Liberă va avea profit. Cel mai important lucru este că în acest an – și vorbim de 2022 -, un an cu explozie la energie, materiale, etc, cheltuielile Zonei Libere sunt apropiate de cele ale anului 2019, tocmai pentru că acea echipă de conducere pe care o criticați dumneavoastră a făcut niște economii substanțiale.

Eu vă spun doar să citiți presa și o să aflați, domnule consilier, că în Zona Liberă au concesionat un teren cei de la Eli Park, pentru care plătesc redevență și deja au depus documentele și au obținut autorizația de construire. Au venit cei de la Tesla, care construiesc fabrica de acumulatori, deoarece în Zona Liberă nu trebuie puse panouri fotovoltaice pe teren, ca să facem chestii ieftine; în Zona Liberă trebuie să se facă producție. Trebuie să avem fabrici, cum vor construi cei de la Tesla și pe fabricile lor să monteze panouri fotovoltaice, nu pe teren, ca să blocheze construcția unor fabrici.

Se poate vorbi la Zona Liberă de performanță în atragerea fondurilor, în atragerea unor societăți care sunt emblematice și de care au scris toate ziarele economice din România”.

Consilierul liberal a comentat: „Din statutul Zonei Libere am dat acele destinații care, într-adevăr, și pe mine m-au amuzat”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns