Consilierul județean Bucălău acuză nepăsarea edililor brăileni: „Faleza Dunării s-a degradat, devenind o adevărată junglă plină de liane agățate pe terasament, cu iarbă crescută direct din asfalt, cu alei surpate și prăbușite”

Consilierul județean Alexandru Bucălău (PNL) este nemulțumit de modul în care arată faleza Dunării în municipiul Brăila.

El afirmă într-un comunicat dat publicității că faleza a ajuns „o ruină”, fiind „abandonată la voia naturii”: „Faleza Dunării, loc de promenadă odinioară pentru brăileni și turiști, care ar fi trebuit să fie o carte de vizită pentru Brăila, a ajuns o ruină care vorbește despre nepăsarea administrației PSD, aflată de zeci de ani la butoanele municipiului și ale județului Brăila.

Deși reprezintă una din puținele zone verzi care au mai rămas în orașul sufocat de betoane, Faleza a fost abandonată la voia naturii, iar astăzi este plină de bălării, cosmetizate mai nou cu pălării, fix tichia de mărgăritar care îi lipsea Brăilei.

Brăilenii își amintesc cum arăta Faleza pe vremuri: malul Dunării era amenajat ca la carte, spațiile verzi bine delimitate, gazonul tuns în permanență, iar aleile, inclusiv cele de pe terasament, erau curate și, mai ales, funcționale pe toată lungimea lor.

De la an la an Faleza s-a degradat, iar astăzi a devenit o adevărată junglă, plină de liane agățate pe terasament, cu iarbă crescută direct din asfalt, cu alei surpate și prăbușite, trepte distruse, ziduri mâzgălite, balustrade lipsă și gunoaie.

Spațiul verde a fost curățat doar de ochii lumii, în rest jungla a sufocat tot ceea ce ține de peisagistică. Vegetația este crescută de-a valma, nederanjată de angajații Seroplant, serviciul Primăriei Brăila care ar fi trebuit să intervină periodic pentru cosmetizarea zonei.

Mai mult decât atât, platforma de la capătul străzii Pensionatului, care oferă o superbă panoramă asupra Falezei, este prăbușită la propriu, iar balustrada din beton este pe jumătate ruptă.

Tratată cu indiferență în ultimii zeci de ani de administrația PSD Brăila, Faleza mai are puțin și se prăbușește în Dunăre!

În 2009 s-a încercat un experiment de reabilitare a Falezei cu bani de la Fondul de Mediu. S-au montat niște stâlpi, s-au refăcut câteva alei, câteva balustrade de fier forjat și s-a consolidat malul. Experimentul s-a realizat pe 20 metri liniari, cu promisiunea că el va continua pe viitor, dar, evident, nu a fost nimeni interesat să îl continue.

În 2016, proaspăt ales în funcția de primar, Marian Dragomir promitea că în primă fază, va interveni pe zona de cosmetizări și igienizări spații verzi, iar apoi se va gândi la un plan pe termen lung pentru amenajarea Falezei.

I-a luat 7 ani să se gândească, pentru că abia în martie 2023 a fost scoasă la licitație reabilitarea taluzului Falezei, prin accesarea unui proiect european. Dar va mai curge multă apă pe Dunăre până vor începe lucrările, pentru că ele vor fi trase cu siguranță spre campania electorală din 2024. Singura grijă a primarului Marian Dragomir o reprezintă asfaltările; măcar dacă lucrările ar fi de calitate, dar toată Brăila este numai petice! Până și centrul orașului trebuie parcurs cu grijă, pentru că este plin de gropi și denivelări. Bani publici aruncați pe lucrări făcute de mântuială, în bătaie de joc și fără simț de răspundere!”.