Consilierul județean Bucălău, după anunțul că Spitalul Județean de Urgență Brăila a devenit spital clinic: „Singurul motiv pentru care Spitalului Județean Brăila i se poate alătura termenul de «clinic» este acela că se află în moarte clinică”

După un recent anunț făcut de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD) cu privire la faptul că s-a obținut statutul de secție clinică pentru secția de Chirurgie a Spitalului Județean de Urgență – și implicit, statutul de spital clinic pentru unitatea medicală amintită – , consilierul județean Alexandru Bucălău (PNL) susține că „singurul motiv pentru care Spitalului Județean Brăila i se poate alătura termenul de «clinic» este acela că se află în moarte clinică”.

Bucălău comentează într-un comunicat de presă că, de fapt, „Spitalul Județean Brăila a fost făcut spital clinic peste noapte, la apelul bocancilor PSD”: „Cu o simplă foaie și o semnătură pusă de PSD-istul Alexandru Rafila, aflat în fruntea Ministerului Sănătății, începând cu 27 iulie 2022 avem Spital Clinic Județean de Urgență la Brăila. Practic, este aceeași Mărie, cu altă pălărie, una mult prea mare, sub care președintele Chiriac speră să ascundă tot dezastrul din această unitate medicală.

Cu o altă hârtie, semnată pe genunchi cu vecinii PSD-iști de la Universitatea «Dunărea de Jos» din Galați, pentru că legea prevede că «spitalele clinice trebuie să aibă în componență secții clinice universitare», a fost înființată Secția Clinică Chirurgie Generală I, pasul decisiv către transformarea Spitalului Județean într-unul clinic. Toate acestea în condițiile în care Spitalul Județean Brăila se află pe avarie atât în ceea ce privește condițiile oferite pacienților, cât și în ceea ce privește profesionalismul serviciilor medicale!

Domnule președinte Francisk Chiriac, un spital unde există cu adevărat responsabilitatea tratării pacienților nu devine clinic peste noapte, cu semnături obținute pe linie de partid! O hârtie nu poate acoperi dezastrul din spital, nu poate face să dispară mizeria din saloane, paturile ruginite, băile infecte, medicamentele și aparatura medicală lipsă, personalul medical arogant, mai ales cel din Secția Pediatrie, care este ocolită de brăileni, mulți dintre ei preferând să meargă la Spitalul de Copii din Galați.

În Spitalul Județean Brăila, unul dintre cei mai mari angajatori din județ, cu peste 2.000 de salariați, mulți dintre ei cu adeziune la PSD, este vraiște! Totul este stat în stat aici! Din cabinetul președintelui CJ și din biroul managerului Spitalului, Delia Râșnoveanu, nu se văd umilințele la care sunt supuși pacienții. Se așteaptă marea renovare, iar între timp totul este amorțit în nepăsare. Unde este angiograful care trebuia introdus în programul de stenturi? Unde este clinica de oncologie? Credeți că am uitat că v-a luat trei ani să deschideți ATI-ul, după ce constructorul a terminat lucrările? Vă lăudați c-ați demolat un coș de fum, iar în spital domnește jegul și dezordinea.

Marele adevăr din spatele acestei mascarade cu transformarea spitalului într-unul clinic este acela că se vor putea deconta mai mulți bani prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, după cum a recunoscut public însuși președintele CJ. Asta nu înseamnă că banii se vor regăsi în confortul sau sănătatea pacienților, cum nu s-au regăsit nici în ultimii ani, ei se vor regăsi tot în confortul firmelor abonate la bani publici. De acum înainte, să ne ferească Dumnezeu de accidente grave produse la Brăila sau în județele alăturate, pentru că, prin transformarea spitalului într-unul clinic, legea prevede ca răniții să fie tratați la Brăila.

Potrivit Legii spitalelor, «spitalul clinic județean este unitatea medicală care deține competențele și resursele umane și materiale suplimentare necesare, în vederea asigurării îngrijirilor medicale complete pentru cazurile medicale complexe, mai ales în cazul urgențelor și al pacienților aflați în stare critică, pentru cazurile ce nu pot fi rezolvate la nivel local, în spitalele municipale și orășenești, la nivelul județului respectiv, precum și pentru toate cazurile din județele arondate, ce nu pot fi rezolvate complet la nivelul spitalelor județene, din cauza lipsei de resurse materiale și/sau umane sau din cauza complexității cazului, în conformitate cu protocoalele în vigoare».

Legea mai spune că «spitalul clinic are în componență secții clinice universitare care asigură asistență medicală, desfășoară activitate de învățământ, cercetare științifică-medicală și de educație continuă». Rămâne de văzut cum va fi acoperită partea de cercetare, în condițiile în care abia sunt asigurate serviciile medicale de bază.

Spitalul Județean este clinic doar cu numele, în realitate este doar o pungă mare plină cu aer. Singurul motiv pentru care Spitalului Județean Brăila i se poate alătura termenul de «clinic» este acela că se află în moarte clinică!”.