Consilierul județean Bucălău, nemulțumit că lucrările la unele dintre proiectele derulate de Municipalitatea brăileană avansează într-un ritm mult prea lent

Consilierul județean Alexandru Bucălău, secretar general al PNL Brăila, este nemulțumit de modul și ritmul în care se derulează unele dintre proiectele realizate cu fonduri europene în Brăila, dar și de sumele „enorme” alocate de la bugetul Municipalității pentru alte proiecte.

Bucălău a vorbit într-o recentă conferință de presă despre câteva dintre investițiile respective: „Șoseaua Râmnicu Sărat cred că a fost asfaltată integral acum jumătate de an și acum e pe jumătate impracticabilă, din cauza faptului că cei care-și desfășoară activitățile comerciale în zonă depozitează marfa în locurile amenajate pe post pe parcare, iar cei care vin la cumpărături și respectiv comercianții de acolo își parchează mașinile pe banda I, îngustând circulația auto.

Șoseaua Baldovinești este, după cum știți, în reabilitate, iar Șoseaua Râmnicu Sărat preia tot traficul din zona Chercea. Aș dori să fac un apel la domnul primar și la Poliția Locală, să ia măsuri în acest sens”.

În ceea ce privește lucrările de pe strada Baldovinești, liberalul a spus că acestea stagnează și a tras un semnal de alarmă, în sensul că „în situația în care nu se vor încadra în timp, finanțarea pe fonduri europene acolo ar putea fi pierdută de către Municipalitate”.

Bucălău a afirmat că „același lucru s-ar putea întâmpla și pentru faleza Dunării”, care a primit finanțare europeană pentru reabilitare, dar deocamdată nu s-a prezentat nimeni la licitațiile organizate pentru desemnarea firmei care se va ocupa de lucrări.

Consilierul județean PNL a mai amintit și de proiectul reabilitării gardului Grădinii Publice, pentru care CLM a aprobat recent alocarea unei sume de 1.312.810,95 lei cu TVA, în condițiile în care gardul are o lungime de 457,83 metri liniari: ”Nu știu cum a fost făcut studiul pentru stabilirea costului pentru reabilitarea acestui gard, ținând cont de faptul că a rezultat un cost de 3000 de lei/metru liniar, aproximativ. Asta înseamnă 300 de lei pe 10 centimetri, cam așa ar veni. Dacă ai construi un gard nou probabil că ai plăti undeva la jumătate din această sumă. Solicităm public Primăriei să reia, dacă se poate, cu o altă firmă, sau să mai facă un nou studiu pentru a calcula costul de reabilitare a acestui gard, ținând cont de faptul că el se află în sit istoric, dar nu este un obiectiv istoric. Nu este un obiectiv de patrimoniu”.

Alexandru Bucălău a amintit și amenajarea parcului care se va construi pe malul Dunării, în spatele sediului Zonei Libere, „un proiect de un milion de euro. Un milion de euro pentru niște mobilier stradal și pentru niște pavele mi se pare exorbitant de mult, la fel cum mi se pare foarte mult și costul parcului de lângă ceas, care la fel, are niște sculpturi din lemn sau ceva de genul acesta, abstracte, niște băncuțe, niște scrumiere și niște pavele”.

În legătură cu comentariile liberalului privind riscul pierderea finanțării europene pentru proiectele mai sus menționate, precizăm că potrivit directorului ADR Sud-Est, Luminița Mihailov, proiectele realizate cu finanțare europeană prin POR 2014-2020 trebuie, într-adevăr, să se încheie cel târziu pe 31 decembrie 2023, altfel pierd finanțarea respectivă. Mihailov a explicat că în cazul în care proiectele nu se încheie pe 31 decembrie 2023, ar exista totuși două variante de lucru posibile pentru obținerea altor finanțări, în vederea continuării lucrărilor: una ar fi ca proiectele respective să intre pe lista celor pe care le va finanța statul român, iar cealaltă ar fi ca proiectele să intre pe lista celor care ar putea primi o nouă finanțare europeană. Directorul ADR Sud-Est a admis însă că nu există certitudinea că toate proiectele care nu se vor finaliza la 31 decembrie 2023 vor intra pe una dintre aceste două liste și va primi finanțarea necesară.