Consilierul județean Bucălău vrea să știe: „Cine răspunde pentru banii publici investiți «pentru omologarea Sălii Polivalente», care, după cum se vede, nu respectă condițiile pentru omologare?”

„În ultima vreme, sub pretextul mincinos că Sala Polivalentă trebuie pregătită pentru a găzdui meciuri din EHF, s-au investit bani grei în dotarea acestei săli. Toate investițiile s-au făcut în condițiile în care se știa clar că Sala Polivalentă nu va putea fi omologată, deoarece nu respectă condiția esențială impusă de EHF în ceea ce privește existența tribunelor pe ambele părți ale terenului. Astăzi ne aflăm în situația în care calificarea HC Dunărea în grupele EHF a scos la iveală minciuna PSD!” – este declarația consilierului județean Alexandru Bucălău (PNL), acuză Consiliul Județean Brăila de folosirea ineficientă a banilor publici la Sala Polivalentă, care, după cum s-a constatat, nu poate fi omologată de EHF pentru a găzdui meciuri din Liga Europeană de Handbal.

Bucălău explică într-un comunicat dat publicității: „HC Dunărea Brăila s-a calificat în grupele competiției feminine de handbal EHF European League, după ce a învins echipa germană BV Borussia 09 Dortmund. Asta deja se știe, sunt mulți iubitori de handbal în Brăila și echipa are, fără dubii, mulți fani.

Ce nu se știe este faptul că Sala Polivalentă din Brăila nu a fost omologată de EHF pentru a găzdui meciuri din Liga Europeană de Handbal și, ca atare, HC Dunărea Brăila nu va juca niciun meci acasă, ci la Buzău. Acest lucru este bine știut atât de președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac, cât și de echipa managerială a HC Dunărea Brăila, dar toți tac mâlc.

De ce această tăcere? Cine va răspunde pentru banii publici investiți aici? Numai suprafața de joc schimbată de curând a costat 30.000 de euro. Vorbim, practic, despre o risipă a banului public, făcută cu bună știință, în dispreț față de brăileni. Să presupui că, dacă schimbi suprafața de joc, poți convinge Federația Europeană de Handbal să «închidă ochii» la faptul că Sala Polivalentă nu are două tribune, așa cum presupune regulamentul, condiție eliminatorie în ceea ce privește dosarul de licențiere, asta înseamnă că ești zero ca manager. Să risipești zeci de mii de euro din bani publici fără nicio justificare, fără niciun argument palpabil este mai mult decât naivitate, este tupeu de PSD-ist!

Ca să nu mai spun că Sala Polivalentă a ajuns proprietatea echipei HC Dunărea și nimeni nu a luat poziție în afară de noi, care am tot tras semnale de alarmă. Nu avem nimic cu echipa de handbal, felicitări pentru rezultatele obținute, dar corect ar fi să existe susținere financiară și pentru celelalte sporturi din Brăila. Lucrul cel mai grav care s-a întâmplat este că toți copiii care practicau alte sporturi și se antrenau în Sala Polivalentă au fost efectiv dați afară, pe motiv că strică suprafața nouă de joc, conform declarației președintelui Chiriac. Dacă tot s-au investit degeaba 30.000 de euro pe suprafața de joc, măcar să beneficieze de ea toți copiii din Brăila. S-a găsit ca variantă de avarie Sala Carantina, dar acolo nu sunt condiții, fiind doar o soluție de moment.

Mai mult, deși noi, liberalii am atras atenția în cadrul ședinței Consiliului Județean că, suprafața de joc trebuia montată în sala Polivalentă cu doar 24 de ore înainte de începerea competiției, așa cum spune regulmentul și strânsă la final, președintele CJ Iulian Chiriac , deși a spus că va respecta regulamentul, nu numai că nu a făcut asta, dar a dat și copiii afară din sală, așa cum am menționat.

Știe deja toată țara că administrația PSD Brăila nu sprijină sportul de masă, că acești copii nu sunt încurajați să facă sport în Brăila este o realitate. Clubul de baschet Cuza Pirates, dat afară de atâtea luni din Sala Polivalentă, s-a antrenat pe unde a putut și nu a fost ușor deloc. Iată că acum, datorită presiunilor noastre și ale societății civile, Iulian Chiriac a cedat, iar clubul Pirates se va putea antrena în Sala Polivalentă. Nu pe gratis, cum poate își închipuie cârcotașii, așa cum se antrenează HC Dunărea, de exemplu; Cuza Pirates va plăti chirie.

Un lucru este cert: Chiriac nu avea dreptul să scoată copiii din sală, mai ales că știa că Sala Polivalentă nu va putea fi omologată pentru meciurile din EHF și că HC Dunărea nu va juca la Brăila în cazul unei calificări, dar a preferat să ignore dorința unor copii care nu voiau altceva decât să facă sport.

Cine răspunde, totuși, de această risipă a banilor publici? Primul pe listă ar fi președintele CJ, Iulian Chiriac!

În același răspuns, Chiriac ar putea explica și necesitatea investițiilor de peste 150.000 de euro, făcute în ultimii 3 ani pe reparații și îmbunătățiri la Sala Polivalentă, în condițiile în care facilitățile au fost făcute strict pentru jucătoarele HC Dunărea. În sala de forță, dacă nu se știe – modernizată, da, din sponsorizări -, doar jucătoarele echipei HC Dunărea au acces, alți sportivi nu; de ce ? Sala de forță este în proprietatea clubului? Să nu uităm că s-a renovat ilegal sala de forță, demolându-se doi pereți și ulterior CJ a cedat dreptul de folosință gratuit echipei de handbal. Cred că brăilenii merită transparență în ceea ce privește deciziile care se iau în legătură cu clubul, sunt banii publici și, mai ales, merită respect!”.