Consilierul județean Lungu: „În preajma campaniei electorale pentru funcția de primar al orașului Însurăței, PSD promite apă caldă și căldură, o minciună împachetată în fumul sobelor care zac de ani de zile în apartamentele oamenilor”

Consilierul Județean Dănuț Lungu (PNL) susține că viceprimarul orașului Însurăței, care a preluat în ultimele luni atribuțiile de primar, Florențina Carșote (PSD), îi minte pe concetățenii săi, promițându-le că îi va scăpa de sobele din apartamente, după ce blocurile în care locuiesc vor fi reabilitate termic prin accesarea unor fonduri europene. Mai mult, Carșote a declarat că lucrările respective se vor face fără ca proprietarii apartamentelor să plătească vreun leu.

Lungu afirmă într-un comunicat dat publicității că declarațiile lui Carșote sunt „populiste, sfidează legea, bunul simț și răbdarea oamenilor”: „Viceprimarul orașului Însurăței, Florentina Carșote, ajuns primar de serviciu, după ce Ionel Gheorghe a fost găsit incompatibil de ANI, iese din anonimatul carierei sale politice cu o minciună marca PSD, demonstrând încă o dată că social-democrații din județul Brăila mint așa cum respiră.

Carșote a declarat luna trecută că Primăria Însurăței ar fi depus un proiect de accesare de fonduri europene prin PNRR, pentru a dota 9 din cele 10 bocuri din oraș cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură, chipurile pentru a-i scăpa pe oameni de sobele din apartamente. O declarație populistă, care sfidează legea, bunul simț și răbdarea oamenilor.

«Este pentru prima dată când putem accesa fonduri fără ca proprietarii blocurilor să fie constituiți în asociație de locatari», spune viceprimarul PSD, fără să știe măcar diferența dintre asociație de locatari și asociație de proprietari, ca să nu mai spun de alte prevederi legale, cum ar fi cele din OUG 18/2019, privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.


Pentru a face lumină în acest caz, în care PSD amăgește iar oamenii cu promisiuni nerealiste, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a solicitat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene un răspuns punctual privind condițiile care trebuie îndeplinite pentru accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea termică a clădirilor multifamiliale (blocuri de locuințe).

În răspunsul transmis și semnat de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel-Ioan Boloș, se arată că, potrivit art 13, alin. 4 din OUG 18/2019, pentru a putea accede la acest program de finanțare este necesară încheierea unui contract de mandat între autoritatea publică locală și asociația de proprietari. Ori blocurile din Însurăței nu sunt constituite în asociații de proprietari și, în aceste condiții, nu pot beneficia de ajutoare pentru reabilitare termică.

„Pentru a putea accede la acest program de finanțare este nevoie de hotărârile asociației de proprietari care să mandateze autoritatea publică locală, în vederea realizării activităților/lucrărilor de intervenție. Cota de contribuție a fiecărui proprietar la fondul de reparații se stabilește cu respectarea art. 51 din Legea nr. 196/2018”, se arată în răspunsul transmis de ministrul Marcel-Ioan Boloș.

În preajma noii campanii electorale pentru funcția de primar al orașului Însurăței, PSD promite apă caldă și căldură, o minciună împachetată în fumul sobelor care zac de ani de zile în apartamentele oamenilor.

Cu o astfel de declarație publică în disprețul legii, viceprimarul PSD demonstrează că nu are ce căuta pe această funcție administrativă, pe care a ajuns chiar și din întâmplare. Doamna Carșote, vă rog să ieșiți public și să le spuneți oamenilor unde ați depus dosarul pentru reabilitarea termică a blocurilor din Însurăței și ce număr de înregistrare are!

Oamenii din Însurăței se află astăzi în imposibilitatea de accesa fonduri europene din vina primarului incompatibil Ionel Gheorghe, care nu a vegheat la respectarea Legii nr. 196/2018, privind înființarea asociațiilor de proprietari. Primarii aveau în sarcină să sprijine și să îndrume proprietarii de locuințe să se organizeze legal, ceea ce nu s-a întâmplat la Însurăței, iar astăzi oamenii sunt lipsiți de unele drepturi, printre care și cel de a beneficia de reabilitare termică.

Primarul Ionel Gheorghe, incompatibil cu funcția și cu administrația în general, se pare că ar fi dormit la propriu și la figurat în Primărie în toți acești ani, pentru că, potrivit declarației de avere, nu deține nicio locuință. Nici mașină nu a avut până în 2020, când și-a cumpărat o Dacie la mâna a noua, cu an de fabricație 2008.

Locuitorii din Însurăței s-au săturat de nimicul făcut de conducerea PSD în oraș. S-au săturat până să și spere! Cu oameni precum Ionel Gheorghe și Florentina Carșote, care nu cunosc legea sau o ignoră cu bună știință, cel mai bine ar fi să se pună lacătul pe Primărie, pentru că oricum administrația locală nu lucrează în interesul oamenilor”.