Consilierul Popa: „Domnule primar, nu ar fi bine să puneți în operă Aleea Personalităților Brăilene?”; Dragomir: „Așteptăm să treacă pandemia și o să ne ocupăm și de acel proiect”

Consilierii municipali brăileni au aprobat la finele săptămânii trecute atribuirea denumirii „Piațeta Ivan Patzaichin” terenului situat pe faleza Dunării lot 2, colț cu strada Grivița.

În acest context, liberalul Petrică Popa a amintit plenului de o hotărâre aprobată pentru prima dată în 2007 și actualizată în 2017, care viza atribuirea numelui “Aleea Marilor Personalități Brăilene” aleii principale din parcul Monument și realizarea în acea zonă a unui „muzeu în aer liber” care să cuprindă busturile unor astfel de personalități: „Noi, liberalii, suntem de acord cu acest proiect de hotărâre, dar m-aș adresa domnului primar, pentru că eu consider – și cred că nu numai eu –  că ar fi necesar ca brăilenii să cunoască și să omagieze personalitățile brăilene nu numai după ce au trecut în eternitate, ci și atunci când încă mai sunt printre cei vii. De aceea, nu ar fi bine, domnule primar, să puneți în operă Aleea Personalităților Brăilene?

Știu că fiind o hotărâre inițiată de liberali, nu o veți pune în operă, nu știu din ce motiv, dar asta este altă discuție. Dar veniți dvs cu astfel de inițiative și noi le vom vota, pentru binele brăilenilor și pentru cunoașterea istoriei Brăilei de către cei care nu sunt brăileni și cei care nu cunosc istoria adevărată a Brăilei”.

Primarul Marian Dragomir (PSD) a răspuns: „Sunt de acord cu proiectul la care ați făcut dvs referire; nu contează cine este inițiatorul, doar că așteptăm să trecem de această perioadă de pandemie și o să ne ocupăm și de acel proiect, este adevărat, votat cam de mult timp.

O mențiune: nu se pot atribui, din ceea ce cunosc eu, denumiri de străzi sau nu se pot face statui cu personalitățile care încă sunt în viață. Din păcate acestea sunt anumite cutume, prevederi legale pe care le cunosc, dar după ce oamenii aceștia nu mai sunt printre noi comunitatea își poate manifesta respectul, omagiul față de ei, dând anumite denumiri sau creând anumite repere în zone importante pentru municipiu”.

„A fost un timp, în perioada 2000-2004, când un colonel ajuns viceprimar dorea schimbarea denumirii unor străzi ale Brăilei încărcate de istorie cu nume de generali. Eu nu doresc să ajungem la acest lucru; din contră, să păstrăm istoria Brăilei așa cum este ea de sute de ani.

În ceea ce-i privește pe cei vii care și-au manifestat calitățile morale și intelectuale, care sunt apropiați de brăileni sau sunt brăileni, putem să găsim niște formule și pe Aleea Personalităților și putem să vedem ce s-a înfăptuit în alte orașe”, a continuat Popa.

„Aș vrea ca atunci când facem propuneri privind schimbarea denumirii unor străzi să ne gândim că toți cetățenii și toate societățile care au sediul pe acea stradă vor fi obligați să-și schimbe cartea de identitate sau sediul social, un lucru foarte dificil, cu care practic nici eu nu sunt de acord. Dar atunci când se înființează piațete în zone în care nu există rezidenți sau persoane care au domiciliul acolo sau când înființăm străzi noi, atunci putem să facem acest lucru fără probleme”, a încheiat discuția edilul șef.

Amintim că denumirea stabilită inițial de CLM Brăila, prin hotărârea  aprobată în 2007, a fost “Aleea Personalităților Brăilene”, dar în decembrie 2017 CLM Brăila a decis atribuirea denumirii «Aleea Marilor Personalități Brăilene» aleii principale din Parcul Monument.

Potrivit consilierilor PNL care au fost inițiatorii proiectului, “imortalizarea marilor personalități brăilene (în bronz sau beton amprentat) poate arăta generațiilor viitoare că Brăila poate renaște prin promovarea valorilor umane realmente recunoscute”.

Liberalii au prezentat, de asemenea, în 2017 o listă cu 21 de personalități brăilene care, în opinia lor, meritau să figureze în “Muzeul în aer liber” din Parcul Monument. Pe această listă se aflau: Ana Aslan, Nicu Alifantis, Cătălina Buzoianu, Vasile Băncilă, Octav Doicescu, Hariclea Darclee, Maria Filotti, Panait Istrati, Constantin C. Hepites, Nae Ionescu, Mina Minovici, Gheorghe Munteanu Murgoci, Gheorghe Naum, Fanus Neagu, Edmond Nicolau, Vasile Parizescu, Costel Patrășcan, Camelia Potec, Petre Andrei, Mihail Sebastian, Petre Ștefănescu Goangă.