Consilierul Sîrbu, despre suma aprobată de CLM Brăila pentru reabilitarea gardului Grădinii Publice: „3000 lei/metru liniar mi se pare o sumă exorbitantă”; Primarul Dragomir: „Firmele membrilor PNL vor putea participa la licitație și oferta cel mai ieftin preț pe metru pătrat”

„30 de milioane lei vechi din banul public pentru reabilitarea unui metru liniar de gard mi se pare o sumpă exorbitantă” – este opinia exprimată astăzi, în cadrul ședinței CLM Brăila, de consilierul local Constantin Sîrbu (PNL), la discutarea proiectului de hotărâre ce viza aprobarea Documentației de lucrări de intervenții (DALI) pentru reabilitarea gardului împrejmuitor al Grădinii Publice din municipiu.

Este vorba despre un proiect în valoare totală de 1.312.810,95 lei cu TVA, care urmează a fi realizat în 12 luni, din care 2 luni sunt alocate serviciilor de proiectare și restul de 10 luni pentru execuția propriu-zisă.

Practic, în conformitate cu documentația amintită, se dorește reabilitarea gardului „cu scopul de a-l aduce cât mai aproape de forma lui inițială, astfel încât să-și recapete estetica inițială, dar și proprietățile structurale în zonele unde acesta era degradat sau înclinat”.

În condițiile în care gardul respectiv are o lungime de 457,83 metri liniari, consilierul liberal a comentat că i se pare o sumă mult prea mare pentru o asemenea lucrare: „Am luat costul și l-am împărțit la numărul de metri liniari și rezultă 30 de milioane lei vechi/metru liniar, adică undeva la 3 milioane lei vechi 10 cm. Suma mi se pare exorbitantă. Nu știu cum au ajuns ei la suma asta… dacă făceam un gard nou probabil că nu costa așa atât de mult. Ar trebui pus un semn de întrebare aici”.

Primarul Marian Dragomir (PSD) a replicat că dacă Sîrbu ar fi cerut detalii cu privire la acest subiect la sedința de comisie, cel mai probabil ar fi primit un răspuns de la cei care se pricep în domeniu: „Având în vedere că suntem în Centrul istoric și este un gard cu un specific aparte, care este în pericol de prăbușire pe o foarte mare suprafață, având în vedere că o mare parte din gard – și mă refer la cel care privește intrarea în Grădina Mare – are elemente de design metalice care trebuie recondiționate, păstrându-se caracterul istoric al acestui gard, cu siguranță cei care sunt de specialitate și care trebuie să fie în mod obligatoriu autorizați de Ministerul Culturii și Cultelor, v-ar fi răspuns”.

În ceea ce privește „caracterul istoric” al gardului, precizăm că în documentația prezentată consilierilor se arată că gardul care înconjoară Grădina Publică „nu reprezintă un monument istoric și nici nu se cunosc date exacte cu privire la perioada construcției sau a materialelor folosite”.

Edilul șef a continuat cu „o precizare” care se dorea a fi o ironie la adresa PNL: „Societățile de construcție ale membrilor PNL vor putea participa la această licitație publică în Sistemul de achiziții publice și oferta cel mai ieftin preț pe metru pătrat și vor câștiga cu siguranță licitația”.


Cât privește sugestia de a pune acest gen de întrebări în sedința de comisie, Sîrbu a spus că are dubii că proiectanții care au întocmit documentația, care sunt de la o firmă din județul Suceava, ar fi fost prezenți la acea ședință, ca să răspundă.

Un consilier social-democrat care face parte din aceeași comisie cu Sîrbu a comentat că atât timp cât liberalul n-a fost prezent la ședința de comisie, nu avea cum să pună întrebări acolo. Constantin Sîrbu nu a negat că a lipsit la ședința de comisie.