Constantin Baciu, conducătorul unui club sportiv care s-a închis din motive financiare, despre mega-sărbătoarea cu iz electoral organizată pentru HC Dunărea: „O mare panaramă, o amestecatură de manelism sportiv, care să fie împachetată frumos pentru oițe”

Mega-sărbătoarea cu puternic iz electoral organizată în municipiul Brăila, dedicată performanțelor HC Dunărea, a suscitat vii discuții în spațiul public, iar până acum și-au exprimat opinia oameni politici, membri ai asocietății civile, dar și simpli cetățeni.

Practic, este vorba despre o paradă a jucătoarelor pe Calea Călărașilor, cu prezentarea ulterioară a acestora pe o scenă (lucru care poate să dureze 2-3 ore) și un spectacol cu Connect-R (care, la rândul său, poate să dureze câteva ore) pentru care se va bloca în week-end pentru mai mult de 30  de ore circulația rutieră în zona Palatului Administrativ.

Este practic, modul în care înțeleg PSD-iștii se folosească în scop politic și electoral de succesele recente (și reale) ale HC Dunărea, cu circa două săptămâni înainte de alegeri – și ne referim la faptul că Primăria condusă de PSD și Consiliul Județean condus de PSD sunt principalii finanțatori ai HC Dunărea. Cel mai probabil conducerea clubului și jucătoarele vor mulțumi de pe scenă Primăriei conduse deMarian Dragomir – care candidează pentru un nou mandat – și președintelui CJ, Iulian Chiriac – care candidează pentru un nou mandat – pentru susținere, vor spune că fără această susținere venită din partea administrației locale (PSD) nu ar fi ajuns la aceste performanțe, iar cei doi candidați vor promite de pe aceeași scenă că vor continua să susțină clubul condus de ginerele  europarlamentarului PSD Mihai Tudose. Și uite așa, cei doi își vor asocia imaginea cu HC Dunărea, care, fără discuție, a obținut niște rezultate meritorii în ultima perioadă.

Ieri și-a exprimat opinia pe această temă Constantin Baciu, un om care a condus timp de 10 ani un club sportiv, ACS Sport Plus și care în luna mai 2023 a anunțat că acest club își încetează activitatea sportivă de performanță, din motive financiare, pentru că el n-a beneficiat de un tratament preferențial din partea administrației locale.

„A fost prima dată când partidul unic brăilean a încasat-o puternic în spațiul public. Spun «unic» pentru că este singurul care nu suportă vreo opozitie. Că seamănă cu odiosul PCR, e altceva.

Taman în campanie a pățit-o. De ce? Pentru ca un ginere, manager sportiv peste noapte, cu buget la care ar visa și o câștigătore de Liga Campionilor, a decis să facă o mare panaramă, o amestecatură de manelism sportiv, care să fie împachetată frumos pentru oițe. Inițiativa a fost aspru criticată si a venit reacția”, a comentat Constantin Baciu ieri pe o rețea de socializare.

El consideră că politicul s-a implicat prea mult în sport și că tocmai din acest motiv unele cluburi beneficiază de un tratament preferențial din partea administrației locale, iar celelalte sunt lăsate să moară: „Sunt mâhnit că sportul brăilean a ajuns siluit din FiX, acel «interes material». Dacă nu ar fi vorba de bani, politicul era departe de sport. Și ce bine era odată! Aveai cu cine vorbi despre sport, dar vorbeau și rezultate mari.

Bugete? Dacă aveau aceia bugetele de hcD în aDn…

Sunt trist, ca om de sport, care a văzut destule și a luptat de la firul ierbii, și mă declar învins de un sistem ce e capabil de orice pentru a îngenunchea minima opoziție, aceea care prezinta argumente, nu vocalize.

Când văd că fiecare om are un preț, devin și mai trist. Adevărul este întotdeauna suprem, chiar și la marea judecata a fiecăruia, dincolo de altele.

E ultimul comentariu în campania asta, pentru ca voi fi acuzat de oi ca sunt pus să scriu împotriva partidului unic. Dupa campanie, revin. Dar nu oricum”.

Nu este prima dată când Baciu vorbește despre implicarea politicului în sport și despre tratamentul preferențial de care beneficiază acest club din partea autorităților locale, tocmai pentru că HC Dunărea are legătură cu PSD: „Foarte grav mi se pare că nu există o strategie, că sportul brăilean nu este privit în ansamblu și cu șanse reale de dezvoltare pentru toți actorii și în special pentru cei care au dovedit nu numai bună credință, ci și un management corect. Legat de șanse, spuneam că se întâmplă lucruri grave. Faptul că se privește unitar spre HC Dunărea Brăila nu am absolut nicio problemă, e o chestiune asumată de către mediul politic, e foarte bine, n-am nicio problemă cu asta, dar pentru mine, cel puțin, care am muncit, m-am zbătut și am crezut că voi determina lucruri să se întâmple în registrul de colaborare și de conlucrare cu partenerul public local, indiferent că e Primăria sau Consiliu Județean, speram ca lucrurile să meargă într-o altă direcție.

Faptul că nu mi s-a dat o șansă în sensul ăsta până acum, asta mi se pare din nou un lucru nelalocul lui, chiar grav. Ca și om implicat în sport și om care crede că toată lumea ar avea de câștigat dacă un copil are o cultură sportivă multidisciplinară, dacă un copil are șansa să facă și volei, fiind susținut poate așa cum este susținut la HC Dunărea Brăila, că și la nivel juvenil acolo se întâmplă lucruri foarte bune, lucruri minunate pentru copii și mă bucur că se întâmplă treaba asta. Numai că pe alte paliere noi trebuie să existăm din taxe. E un registru nealocul lui. Sunt tot copii, sunt tot copiii Brăilei. De ce unii au dreptul să se antreneze în Sala Polivalentă – nu mai vorbesc că sunt copii gălățeni care se antrenează, în baza unor protocoale, în Sala Polivalentă -, iar alții nu prea intră sau nu intră deloc acolo? Nici măcar echipa de volei senioare a Brăilei timp de doi ani de zile n-a putut să aibă loc în Sala Polivalentă, lucru care poate ar fi generat la nivel de sponsorizări o altă imagine.

Legat de HC Dunărea, tot ce se întâmplă acolo e fabulos. Bravo lor, bravo managementului actual. Cel puțin handbalul brăilean este la un anumit nivel acum. De ce să nu se întâmple și cu altceva, cu voleiul, cu baschetul sau cu orice altceva?”, spunea în mai 2023 Constantin Baciu.

Precizăm că în opinia noastră, nu managerul HC Dunărea, Adrian Manole este cel care se află la originea mega-sărbătorii organizate la Brăila, ci PSD-iștii de la conducerea Primăriei și CJ, care vor să stoarcă și ultima picătură de profit electoral de pe urma performanțelor clubului. Ca să nu fie atât de evident că este vorba de o acțiune electorală, PSD-iștii au preferat să-i ceară lui Manole să-și asume oficial organizarea acestor acțiuni.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns