Constantin Baciu, președintele ACS Sport Plus: „De ce unii au dreptul să se antreneze în Sala Polivalentă din Brăila – inclusiv copii gălățeni -, iar alții nu prea intră sau nu intră deloc acolo?”

„Faptul că nu mi s-a dat o șansă până acum în ceea ce privește colaborarea cu partenerul public local, indiferent că e Primăria sau Consiliul Județean, mi se pare un lucru nelalocul lui, chiar grav” – este declarația făcută astăzi de Constatin Baciu, președintele ACS Sport Plus Brăila. Baciu a organizat o conferință de presă în care a făcut o serie de declarații cu privire la faptul că ACS Sport Plus și-a încetat activitatea sportivă de performanță, din lipsa mijloacelor financiare. Mai exact, Baciu n-a putut depune în termen documentația completă pentru accesarea unei finanțări de la CJ pentru activitatea sportivă din acest an și ca atare, nu are fondurile necesare pentru a merge mai departe în voleiul de performanță.

În condițiile în care în urmă cu câteva luni el afirma pe o rețea de socializare că în sportul brăilean se întâmplă lucruri foarte grave, pe care poate că le va dezvălui la un moment dat și sugera că ziariștii nu au curajul să scrie despre aceste nereguli, l-am întrebat astăzi pe Constantin Baciu care sunt acele lucruri foarte grave la care făcea referire.

„Foarte grav mi se pare că nu există o strategie, că sportul brăilean nu este privit în ansamblu și cu șanse reale de dezvoltare pentru toți actorii și în special pentru cei care au dovedit nu numai bună credință, ci și un management corect. Legat de șanse, spuneam că se întâmplă lucruri grave. Faptul că se privește unitar spre HC Dunărea Brăila nu am absolut nicio problemă, e o chestiune asumată de către mediul politic, e foarte bine, n-am nicio problemă cu asta, dar pentru mine, cel puțin, care am muncit, m-am zbătut și am crezut că voi determina lucruri să se întâmple în registrul de colaborare și de conlucrare cu partenerul public local, indiferent că e Primăria sau Consiliu Județean, speram ca lucrurile să meargă într-o altă direcție.

Faptul că nu mi s-a dat o șansă în sensul ăsta până acum, asta mi se pare din nou un lucru nelalocul lui, chiar grav. Ca și om implicat în sport și om care crede că toată lumea ar avea de câștigat dacă un copil are o cultură sportivă multidisciplinară, dacă un copil are șansa să facă și volei, fiind susținut poate așa cum este susținut la HC Dunărea Brăila, că și la nivel juvenil acolo se întâmplă lucruri foarte bune, lucruri minunate pentru copii și mă bucur că se întâmplă treaba asta. Numai că pe alte paliere noi trebuie să existăm din taxe. E un registru nealocul lui. Sunt tot copii, sunt tot copiii Brăilei. De ce unii au dreptul să se antreneze în Sala Polivalentă – nu mai vorbesc că sunt copii gălățeni care se antrenează, în baza unor protocoale, în Sala Polivalentă -, iar alții nu prea intră sau nu intră deloc acolo? Nici măcar echipa de volei senioare a Brăilei timp de doi ani de zile n-a putut să aibă loc în Sala Polivalentă, lucru care poate ar fi generat la nivel de sponsorizări o altă imagine.

Legat de HC Dunărea, tot ce se întâmplă acolo e fabulos. Bravo lor, bravo managementului actual. Cel puțin handbalul brăilean este la un anumit nivel acum. De ce să nu se întâmple și cu altceva, cu voleiul, cu baschetul sau cu orice altceva?”, a spus Constantin Baciu.

Precizăm că potrivit propriilor declarații, în anul 2022, din 3,2 miliarde lei vechi cheltuite de ACS Sport Plus pentru acvititatea de volei senioare, 1,6 miliarde lei vechi au fost bani primiți de la Consiliul Județean Brăila.

Baciu a spus că mai este o problemă foarte mare: „An de an s-au tăiat categorii de cheltuieli. Din 2015 sau 2017, de când am început să accesez (finanțări de la administrația locală – n.r.), s-au tot tăiat categorii de cheltuieli, din varii motive. Nu vreau să spun mai mult; din varii motive. Plafonul s-a redus, a fost 600.000 pentru o entitate sportivă până în urmă cu doi ani, anul trecut 500.000, anul ăsta 300.000. Păi pe mine, pentru activitatea de performanță, într-adevăr, m-a ajutat, dar în pasul următor, pentru ce-mi propuneam eu, nu mă mai putea ajuta. Adică era parte din buget, acolo, un 15-20%, să spun, dau un procent.

În afară de asta, perioada determinată, 4-5 luni. Este mult prea puțin. Așa conferă cadrul legislativ, dar pentru activitatea sportivă efectiv te lasă la 30 noiembrie, tu mai ai de dus activitatea până în luna mai a anului următor. Cine se angrenează în sportul de performanță știe ce înseamnă asta, sunt niște cheltuieli foarte mari”.