Controale desfășurate de ITM Brăila pe tema legalității șederii cetățenilor străini pe teritoriul României și a încadrării acestora pe piața muncii. În urma verificărilor s-au aplicat amenzi în valoare de 110.300 lei

În perioada 9 februarie -10 martie inspectorii de muncă din cadrul ITM Brăila au desfășurat o serie de controale în cadrul Campaniei Naționale privind verificarea modului în care angajatorii români, agenții de muncă temporară și furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă respectă prevederile legale referitoare la relațiile de muncă și la regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul României. Campania a fost demarată ca urmare a faptului că a luat amploare fenomenul migrației cetățenilor străini non UE în România și a avut ca scop consolidarea controlului legalității șederii pe teritoriul României a cetățenilor din statele terțe și a încadrării acestora pe piața muncii din tara noastră.

Mai concret, la nivelul județului Brăila au fost efectuate 64 de controale și au fost aplicate 40 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 70.300 lei, pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă.

Pentru muncă nedeclarată au fost sancționati doi angajatori din construcții și  din domeniul creșterii animalelor, cărora le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 40.000 lei.

Obiectivele urmărite de inspectorii de muncă pe parcursul desfășurării campaniei au fost:

– Verificarea respectării prevederilor legale privind încheierea, executarea, modificarea suspendarea și încetarea contractului individual de muncă sau a contractului de muncă temporară, cu privire la cetățenii străini non UE;

– Verificarea respectării prevederilor legale privind punerea la dispoziție și utilizarea salariaților temporari proveniți din state non UE.

În situatiile în care au identificat indicii privind săvârșirea unor fapte contravenționale a căror constatare este de domeniul de competență al IGI, inspectorii de muncă ai ITM Brăila au fost insoțiți și au efectuat verificări împreună cu lucrători ai Biroului pentru Imigrări al Județului Brăila.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns