Controale desfășurate de ITM Brăila pe tema respectării legii în domeniul comercializării articolelor pirotehnice

Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila derulează în perioada 4.12.2023 – 5.01.2024 acțiuni de verificare a modului în care se respectă prevederile legale cu privire la comercializarea articolelor pirotehnice, în cadrul unei campanii desfășurate la nivel național pe această temă.

„Articolele pirotehnice își găsesc o largă aplicabilitate cu ocazia diferitelor evenimente și festivități, fapt ce a făcut pe plan mondial să apară tot mai multe firme producătoare. Urmare a cerințelor de pe piață, gama de produse este diversificată și în continuă creștere. Articolele pirotehnice fac parte din categoria produselor periculoase și având în vedere natura încărcăturilor, fac obiectul legislației privind regimul materiilor explozive.

Această acțiune este motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară și străinătate, care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar umane, repercusiunile făcându-se resimțite pe o suprafață considerabilă în jurul acestor depozite.

Având în vedere cele arătate, se impune efectuarea de controale la toți deținătorii de astfel de articole, pentru a se verifica dacă:

-aceștia sunt autorizați, conform legii, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul Județean de Poliție;

-dacă aceștia au angajați personalului autorizat ca pirotehnicieni;

-mișcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea și ieșirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege;

-transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale;

-depozitarea acestora este conformă;

-dacă nu sunt depășite cantitățile aprobate pentru a fi depozitate;

-dacă articolele sunt etichetate conform legii și au aplicate instrucțiuni de utilizare în limba română”, se arată într-un comunicat dat publicității.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns