Controale în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și copiilor, la nivelul județului Brăila. În această săptămână vor fi verificate cele 52 de centre de acest gen existente în județ

Prefectul Brăilei, Iulian Timofei, a dispus efectuarea unor controale mixte în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice și persoanelor adulte cu dizabilități, precum și la cele destinate copiilor, care funcționează pe raza județului.

Timofei a dat un ordin în acest sens după ce, în după-amiezii de ieri, a participat la la videoconferința organizată la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, ce a avut ca temă eficientizarea acțiunilor de control ce urmează a fi efectuate de către comisiile mixte înființate la nivel județean, în centrele de acest gen care funcționează pe raza unităților administrativ teritoriale.

În urma acestei videoconferințe prefectul a organizat o ședință de lucru cu membrii comisiei constituite cu scopul de a verifica și identifica toate problemele existente în cadrul centrelor menționate anterior.

În județul Brăila, conform Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, funcționează 52 astfel de stabilimente.

”Am solicitat șefilor instituțiilor implicate în acțiunea de control corectitudine, obiectivism și simț de răspundere și totodată, să mă informeze de îndată despre orice problemă constatată în aceste centre. Totodată, este esențial să se acționeze cu celeritate și acolo unde este cazul, reprezentanții acestor stabilimente să beneficieze de sprijinul instituțiilor pentru remedierea situației, astfel încât rezultatul controlului să ducă la un mediu sigur pentru persoanele cazate în centrele rezidențiale.

Scopul acestei acțiuni este acela de a evalua condițiile de îngrijire, de a verifica normele și standardele impuse pentru cei cazați în astfel de instituții. Nu voi tolera și nu voi accepta abuzurile și umilirea celor aflați în nevoie ”, a declarat Iulian Timofei.

După cum ne-a informat subprefectul Loredana Badiu, controalele au început de astăzi și vor continua pe tot parcursul săptămânii cu 2 echipe mixte din care fac parte reprezentanți ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila, Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al județului Brăila, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, precum și din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila.

Centrele care vor fi verificate în cursul acestei săptămâni sunt următoarele: