Controverse în CJ, pe tema majorării fondurilor alocate HC Dunărea Brăila. Bucălău (PNL): „Dacă mai avea domnul Tudose câțiva gineri, cred că se dădea tot bugetul Brăilei, ca să fiți dvs folositor!”; Chiriac: „Lăsați gargara asta politică, că ne-am săturat!“

Discuții aprinse ieri, în ședința Consiliului Județean Brăila, la proiectul de hotarare ce viza majorarea contribuției bănești acordate cu titlu de cotizație a CJ la dezvoltarea activității sportive a Asociației Sportive Handbal Club “Dunărea” Brăila pe anul 2023.

Mai exact, este vorba despre o majorare cu 1.200.000 lei a contribuției bănești a CJ Brăila pentru susținerea HC Dunărea (de la 12.000.000 lei se ajunge la 13.200.000 lei). În paralel, se va majora și contribuția Municipalității cu 300.000 lei.

Potrivit documentelor prezentate consilierilor, printre motivele pentru care conducerea HC Dunarea s-a cerut această suplimentare de fonduri se numără:

Consilierul județean Alexandru Bucălău (PNL) a comentat că în urma acestor majorări ale cotizațiilor CJ și CLM Brăila, bugetul HC Dunărea va ajunge în acest an la 16,8 milioane lei (circa 3,4 milioane euro). Bucălău a întrebat dacă HC Dunărea va plăti vreo sumă fostului antrenor Costică Buceschi, după ce s-a renunțat la serviciile acestuia înainte de termenul prevăzut în contract, ce sumă se va plăti și din ce bani. De asemenea, liberalul a cerut lămuriri cu privile la motivele pentru care s-au semnat cu diverse jucătoare contracte care, însumat, au depășit bugetul aprobat pentru HC Dunărea pe anul în curs, astfel încât acum este nevoie să se ceară suplimentarea fondurilor.

De asemenea, Bucălău a comentat că modificările aduse Codului Fiscal, invocate drept motivație pentru solicitarea de suplimentare a fondurilor, erau deja în vigoare la momentul aprobării bugetului HC Dunărea, deci nu reprezintă o noutate de ultima oră.

Consilierul județean PNL a mai remarcat că se dau o mulțime de bani publici unei echipe care de fapt nu are nicio jucătoare din Brăila:„ Noi vrem performanță, dar nu cu orice cost!”.

Președintele HC Dunărea, Adrian Manole, a spus că există în contractul cu Costică Buceschi o clauză ce prevede să i se plătească acestuia 20.000 euro, în cazul în care i se reziliază contractul înainte de termen, dar această sumă va fi plătită din fonduri private, nu din bani publici. Manole a mai afirmat că în anul 2022, conducerea HC Dunărea a adus 3 milioane de lei din fonduri private.

Dat fiind că Bucălău a mai făcut câteva comentarii critice, președintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), a spus: „Sunteți expert în drumuri, am înțeles. Acum ați devenit expert și în sport. Lăsați oamenii care cunosc acest fenomen să-și facă treaba și lăsați gargara asta politică, că ne-am săturat! Hai să fim serioși! Dacă aveți ceva de comentat și de pus întrebări de-astea care sunt efectiv gargară politică…”.

„Domnule președinte, dacă mai avea domnul Tudose câțiva gineri, cred că se dădea tot bugetul Brăilei, ca să fiți dvs folositor!”, a declarat Bucălău, aluzie la faptul că Adrian Manole este ginerele europarlamentarului Mihai Tudose (PSD).

„Nu cred că ajungem la nivel de persoană… Performanța se face cu bani. Întrebați celelalte cluburi de bugete au!”

„Care cluburi? Din Brăila? Despre care cluburi discutați?”

„Eu vă spun că aici nu este Camera Agricolă!”

„Ce legătură are, domnule, Camera Agricolă?! E Consiliul Județean și văd că dați niște bani exact cum ați dat și la CID data trecută, pentru sinecurile dvs!”

„Vă mulțumim frumos pentru susținerea Brăilei și a României în competițiile naționale și internaționale!”,a replciat ironic Chiriac.

„Domnule, ce legătură are HC Dunărea cu Brăila? V-am explicat că nu e nicio jucătoare din Brăila! Este un club privat, ce Dumnezeu!”

Consilierul Dănuț Lungu (PNL) a afirmat că liberali nu fac „gargară politică”, ci discută despre 3 milioane de euro cheltuiți din banul public pentru o activitate sportivă, „în condițiile în care cu acești bani se pot face mult mai multe în Brăila, exact acolo unde este nevoie. De ce ar trebui să facem o suplimentare la solicitarea clubului respectiv, în condițiile în care mai sunt și alte sporturi în Brăila?”.

Dat fiind că Lungu insista să i se explice de ce trebuie neapărat să se aloce 1.200.000 lei în plus HC Dunărea, în contextul în care se pot face și alte lucruri cu acești bani, Chiriac a replicat că Lungu nu înțelege și „este în altă lume paralelă”.

Șeful CJ a cerut subordonaților săi să spună dacă au fost îndeplinite toate condițiile legale pentru alocarea acestor fonduri suplimentare HC Dunărea, deși liberalii nu au contestat niciun moment legalitatea acestei alocări, ci au pus sub semnul întrebării oportunitatea deciziei respective.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns