Cortez: Nu ne-am speriat ca ne-a chemat la DNA, dar nici bine nu ne-a fost!

P1100420

“Nu ne-am speriat ca ne-a chemat la DNA, dar nici bine nu ne-a fost!” – este comentariul facut astazi de consilierul judetean Vasile Cortez (PNL), unul dintre alesii braileni care a fost audiat zilele trecute la DNA, in legatura cu votul sau la niste hotarari ce vizau finantarea cu bani publici a cluburilor HC Dunarea si FC Dunarea Braila. Procurorii anticoruptie le-au cerut alesilor sa explice de ce au aprobat  in 2008 asocierea Consiliului Judetean cu cele doua cluburi sportive care erau controlate de societati comerciale unde fostul presedinte al Consiliului, Gheorghe Bunea Stancu, era actionar majoritar, iar pana acum au fost audiati consilierii ce au facut parte din PNL si din fostul PDL la acea vreme, precum si secretarul judetului, Nicu Filote.

Vasile Cortez a povestit astazi, in cadrul unei conferinte de presa, cum a gasit sediul DNA de la Braila: “Am dat cu subsemnatul la DNA, dar as vrea sa nu mai ajung niciodata pe acolo. Eu n-am stiut sa ajung, n-am stiut unde este Bulevardul Ioan Cuza nr. 130 si am intrebat o femeie care matura si mi-a spus: <<Nu va mai faceti ca nu stiti, ziceti-i DNA, ca toti intrebati asa!>>. Pe cuvant de onoare!

Am dat cu subsemnatul pentru ce s-a intamplat dupa o luna de mandat, pentru ca in luna iunie s-au terminat alegerile, in iulie am depus juramantul si in august s-a intamplat acea asociere. Eu intr-o gluma pe care am facut-o in sedinta CJ, cand a fost primit domnul Dan Apostol in CJ Braila, a fost numit el director pe la nu stu ce asociatie pe acolo, pe la fotbal si i-am spus domnului presedinte Stancu <<Dati-i dumnealui sa se ocupe de arbitri, sa vedem cum facem!>>, ca echipa incepea sa pice de pe locul II mai jos. Si procurorii m-au intrebat ce am vrut sa spun, sa faca aranjamente? Era o gluma, le-am spus – acum cum or fi luat-o, nu stiu… Ce calitate mai am de luna care vine, nu stiu”.

Intrebat daca ii este frica de faptul ca s-ar putea intampla lucruri mai rele decat sa fie chemat la DNA, pentru audieri, Cortez a spus: “Nu mi-e teama, eu am votat pentru sportul brailean. N-am stiut exact ce inseamna, nici nu m-am uitat pe declaratiile de interese, ca daca toata lumea se uita pe declaratiile de interese si vedea, domnul Stancu nu era incompatibil. M-a intrebat daca eu consider ca domnul Stancu pana in ultimul minut a gresit sau n-a gresit, i-am spus ca la Casa Tineretului a fost facuta o adunare cu suporterii si echipa de fotbal, unde a participat prefectul Gheorghi Obreja, primarul Simionescu, probabil ca avea inregistrarea… Eu am spus atunci ca se poate sa sponsorizam sportul, atata timp cat Nechita poate la Iasi, cat ala poate la Timisoara, domnul presedinte Stancu a spus <<Stop,  se face un ONG>> si asa mai departe”.

Liberalul a precizat ca a luat decizia de a vota in favoarea proiectului de finantare a fotbalului si pentru ca secretarul judetului, care raspunde de legalitatea hotararilor, a dat asigurari ca totul este perfect legal: ”M-a intrebat la DNA care este drumul unui proiect initiat de presedinte, aparat de specialitate, presedinte CJ, avizul secretarului si intrarea in plen. Asta nu inseamna ca noi trebuia sa-l votam in plen, daca stiam mai multe date. Daca n-am stiut… Eu n-am stiut, venisem din armata, intrasem in primul an de mandat, in primul an de consilier judetean n-am stiut ce insemna Bursagrirom, n-am stiut ce inseamna asta… Am fost intrebat daca am fost la handbal si am spus <<Nu, n-am fost niciodata la handbal>>, daca in Sala sporturilor este in banner cu Concivia, i-am spus <<nu>>, <<Da, dar ati fost la USL cu activitate si e posibil sa nu fi vazut?>> ”.

Amintim ca finantarile respective fac obiectul unui dosar penal anchetat de procurorii anticoruptie, in care fostul presedinte al Consiliului, Gheorghe Bunea Stancu, este acuzat ca sprijinea cu bani de la buget cele doua cluburi controlate, indirect, chiar de el.