Costel Pătrășcan a câștigat prima rundă în „meciul” cu CJ Brăila, pe tema Casei Umorului Desenat. Domnule președinte Chiriac, mai cheltuiți mulți bani publici pentru o ambiție personală?

Caricaturistul Costel Pătrășcan a înregistrat o primă victorie în instanță în procesul cu Consiliul Județean Brăila și Muzeul Brăilei „Carol I”, care cheltuiesc bani publici pentru un proces la care n-ar fi trebuit să se ajungă niciodată, dacă n-ar fi fost vorba de niște orgolii personale.

În urmă cu mai mulți ani, Costel Pătrășcan a avut inițiativa înființării la Brăila a primului Muzeu al Umorului din țară. I-a prezentat ideea președintelui Consiliului Județean, Iulian Chiriac (PSD), acesta a adoptat-o cu entuziasm, a anunțat public că CJ va înființa acest Muzeu și că într-un fel sau altul, Costel Pătrășcan, ca inițiator al proiectului, va fi implicat în funcționarea noii instituții.

După mai mulți ani în care, din diverse motive, nu s-a reușit deschiderea Muzeului Umorului și a dispărut deschiderea administrației PSD Brăila către Costel Pătrășcan, acesta din urmă a decis să meargă mai departe cu proiectul respectiv pe cont propriu. Dat afară din Teatrul „Maria Filotti” – instituție subordonată Primăriei conduse de Marian Dragomir (PSD) -, caricaturistul a fost invitat să se mute cu arme și bagaje pline de umor în Palatul „Lyra”, unde i s-a oferit și spațiul necesar pentru deschiderea Muzeului Umorului și pentru organizarea unor manifestări de gen.

Ca să fie sigur că este protejată marca Muzeului Umorului, care a fost de la bun început ideea sa, Costel Pătrășcan a înregistrat-o la OSIM atât pe aceasta, precum și „Casa Umorului”.

La circa un an de la înființarea Muzeului Umorului – care funcționează din bani privați -, Consiliul Județean Brăila a dat naștere Casei Umorului Desenat, după ce s-a tot moșmondit la moșitul acesteia, fiindcă dădea ca naiba să se înființeze al doilea Muzeu al Umorului la Brăila, la scurt timp după ce s-a înființat primul. Noua instituție funcționează ca secție a Muzeului Brăilei „Carol I” și este finanțată din bani publici.

După ce numele „Casa Umorului Desenat” a fost folosit la modul public de câteva ori, Costel Pătrășcan a înștiințat administrația locală că numele „Casa Umorului” a fost deja înregistrat la OSIM, solicitând, implicit, schimbarea denumirii acelei secții a Muzeului Brăilei.

Deși ar fi fost foarte simplu să caute un alt nume, conducerea Consiliului Județean – fiindcă Iulian Chiriac are ultimul cuvânt de spus, nu directorul Muzeului Brăilei – a refuzat să facă asta; șeful CJ nu-i putea da satisfacție caricaturistului izgonit din spațiile deținute de administrația locală PSD și de la evenimentele organizate de administrația locală PSD…

Ca atare, s-a ajuns la proces, fiindcă Pătrășcan este decis să-și apere cauza până la capăt.

Și o primă instanță i-a dat dreptate acestuia.

Costel Pătrășcan a anunțat astăzi pe o rețea de socializare: „După cum știți, în octombrie 2022 am înființat la Brăila Muzeul Umorului. Tot atunci am înregistrat la OSIM mărcile Muzeul umorului și Casa umorului.

În septembrie 2023, la aproape un an distanță, se naște, moșită de Consiliul Județean și Muzeul Brăilei, copia intitulată Casa umorului desenat (asta pentru a demostra că instituțiile sus menționate se pricep mai bine decât mine la umor, fiindcă la administrație s-au făcut de râs).

Muzeul Umorului este conceptul meu, creat de mine, ajutat la punerea în practică de o mână de prieteni + voluntari, din donații și bani privați, în timp ce Casa Umorului desenat are buget gras din buzunarul brăilenilor.

Dacă politicul brăilean a crezut că prin acest demers m-a călcat în picioare, astăzi justiția a făcut dreptate: se interzice celor două instituții folosirea denumirii de Casa Umorului Desenat!

Multumesc avocatului Marian Oprea care a fost alături de mine în instanță pro bono, în timp ce instituțiile au avut, pe lângă juriștii proprii și reprezentarea unei celebre case de avocatură din București. Evident, plătiți cu bani grei de brăileni.

Mulțumesc prietenilor de la Lyra și tuturor celor care, cu gândul sau cu fapta, au fost solidari cu mine.

Este doar o prima etapă câștigată. Dar sunt încrezător…

PS: Azi este, întâmplător sau nu, Ziua fericirii și a râsului!”.

Câteva întrebări de bun simț, am zice noi:

1.Câți bani publici s-au cheltuit pentru că Iulian Chiriac a fost prea orgolios ca să schimbe numele Casei Umorului Desenat?

2.Ce justificare are Iulian Chiriac pentru faptul că aruncă bani publici pentru un proces care s-ar rezolva prin simpla schimbare a denumirii acelei secții a Muzeului Brăilei, în condițiile în care numele „Casa Umorului Desenat” nu are vreo semnificație aparte în cultura locală, nu are un istoric aparte, nu se presupune că duce mai departe vreo tradiție locală, etc?

3.Intenționează președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD) să continue acest proces și să cheltuiască în continuare banii publici doar din plăcerea de a-l sfida pe Costel Pătrășcan?

4.Dacă tot e o chestiune de orgolii personale, n-ar putea președintele CJ să plătească din buzunarul lui cheltuielile ocazionate de acest proces care n-are nicio legătură cu interesele comunității?