COSTEL PATRASCAN: SA NU VORBIM DESPRE CULTURA BRAILEANA DOAR RAPORTANDU-NE LA TRECUT, CI SA CONTRIBUIM SI NOI LA IDENTITATEA SPIRITUALA A ORASULUI. MUZEUL UMORULUI POATE REPREZENTA O VALOARE ADAUGATA
Caricaturistul Costel Patrascan (foto) a facut cateva comentarii pe o retea de socializare, dupa ce in sedinta CJ Braila de astazi s-a dat in administrarea Muzeului Brailei “Carol I” imobilul din strada Ana Aslan nr 27, in care va fi amenajat noul Muzeu al Umorului (ce va functiona ca sectie a Muzeului Brailei). Pastrascan – care a avut ideea infiintarii la Braila a acestui Muzeu si a fost sustinut atat de presedintele CJ, Iulian Chiriac, cat si de managerul Muzeului Brailei, Ionel Candea – a facut cateva precizari legate de acest demers si a raspuns, de asemenea, declaratiei consilierului judetean Ovidiu Nechita (PNL), care a afirmat in sedinta CJ ca in opinia sa “caricatura nu e cultura” si ca atare, Muzeul Umorului nu-si are locul in cadrul Muzeului Brailei, ci ar trebui sa functioneze ca institutie separata.
Caricaturistul a scris: “Despre MUZEUL UMORULUI
Daca pana acum aveam doar certificatul de nastere, de azi Muzeul Umorului are si un acoperis deasupra capului: Braila, str. Ana Aslan, nr. 27!
Stiu ca Braila trece printr-o criza majora: economica, administrativa, demografica… In acest context, multi vor spune ca Muzeul Umorului ar fi tichie de margaritar… Totusi, eu cred ca o parte din solutie ar veni chiar de aici: scoli de calitate, teatre, muzee…
In demersul meu de a infiinta Muzeul Umorului la Braila am avut patru aliati: scriitorul Vasile Datcu, Iulian Chiriac – presedintele CJ, domnul profesor Ionel Candea si multi braileni. Vreau sa le multumesc tuturor!
Vreau sa multumesc, in special brailenilor, deoarece cladirea este a lor si imi doresc sa ramana a lor prin usa deschisa si evenimentele care vor avea loc aici. Va asigur ca va fi o institutie vie! Sunt convins ca timpul va dovedi acest lucru…
Spunea un politician ca desenul satiric, caricatura nu-i cultura… Ralph Waldo Emerson spunea: <<Caricatura este, adesea, cea mai adevarata istorie a timpului>>. Eu cred ca ultima varianta este corecta…
Dar la Muzeul Umorului nu va fi vorba doar despre caricatura, aici vor fi mii de carti de umor, filme de comedie, spectacole de comedie, conferinte pe tema umorului, dar, mai ales, muzeul va fi despre bucuria de a trai cateva ore altfel…
Si inca ceva… Suntem datori sa nu vorbim despre cultura braileana doar raportandu-ne la trecut, ci sa contribuim si noi, atat cat suntem in stare, la identitatea spirituala a orasului nostru, iar Muzeul Umorului poate reprezenta o valoare adaugata.
Ar fi bine sa se stie ca intr-un oras trist, brailenii vor sa rada, ca intr-o tara saraca, romanii vor muzee!”.