Creat de Costel Pătrășcan după o relație complicată cu autoritățile locale și un divorț public, nou-născutul Muzeu al Umorului are deja cei șapte ani de-acasă și noi părinți, care promit că va crește într-un an cât alte muzee în zece

Începând de ieri, Brăila are la modul oficial un Muzeu al Umorului. Acesta a fost inaugurat aseară, în prezența a zeci de brăileni care au ținut să fie prezenți nu doar pentru a participa la ceea ce era un eveniment cultural inedit – dat fiind că este o premieră -, ci și pentru a-și arăta susținerea față de caricaturistul Costel Pătrășcan, inițiatorul proiectului.

Între acești zeci de brăileni nu s-au aflat și autoritățile locale, care, trebuie să spunem, nu au fost invitate oficial, fiindcă, după cum ne-au spus organizatorii, nu a fost nimeni invitat „oficial”, evenimentul fiind anunțat pe o rețea de socializare, fiind bineveniți toți cei care au dorit să vină.

Muzeul Umorului este un proiect care stă la dospit de vreo 7 ani, de când Pătrășcan a prezentat această inițiativă președintelui CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD). Acesta a primit cu deschidere ideea și și-a anunțat public dorința de a colabora cu caricaturistul brăilean și de a deschide în județul nostru primul Muzeu al Umorului din țară. În 2017 a fost emis la modul simbolic și certificatul de naștere al Muzeului Umorului, dar după cum s-a dovedit, autoritățile locale s-au grăbit cu emiterea certificatului, fiindcă până la jumătatea anului 2022 acesta a rămas un act fără acoperire în realitate.

În toamna acestui an a urmat divorțul „oficial” al partenerilor (caricaturistul, pe de o parte și autoritățile locale PSD, pe de altă parte), Pătrășcan a trecut prin „durerile facerii” și în mai puțin de lună a fost inaugurat Muzeul Umorului. „Facerea” s-a întâmplat cu ajutorul societății civile, respectiv al Societății Filarmonice Lyra – care l-a invitat în Palatul Lyra ca să-și amenajeze acolo un spațiu de creație, dar și pentru a amenaja Muzeul amintit – și al Asociației Brăilene pentru Educație Civică (ABEC). Acestora li s-a alăturat și Vasile Datcu, scriitor, filosof și om de afaceri.

Așadar, după lupte seculare care au durat vreo 7 ani, Pătrășcan și-a văzut visul cu ochii: proiectul său a prins viață.

La inaugurare Costel Pătrășcan a mărturisit că este „într-o relație complicată cu autoritățile locale”, dar a dat asigurări că nou-născutul Muzeu al Umorului are cei șapte ani de-acasă:

Constantin Teodorescu, președintele Societății Filarmonice Lyra, a declarat, la rândul său:

Cristian Lucilius Niculae, președintele Asociației Brăilene pentru Educație Civică a vorbit despre proiectele ABEC:

Să fie într-un ceas bun!

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns