Cu ocazia Zilei Polițistului de Penitenciare, ieri s-a desfășurat Ziua Porților Deschise la Penitenciarul Brăila

În fiecare an, la 29 iunie, Administrația Națională a Penitenciarelor sărbătorește Ziua Polițistului de Penitenciare, sub patronajul spiritual al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii sistemului.

„Pentru Penitenciarul Brăila, ziua de ieri a avut o dublă semnificație – marcarea zilei polițistului de penitenciare și faptul că acum 40 de ani începea un nou și incitant drum, o anevoioasă și lungă cale a schimbărilor structurale și funcționale și mai ales a responsabilității sociale. În anul 1977 Penitenciarul Brăila a fost desființat, ca mai apoi, în anul 1983, prin Decretul 130/1983 să se reînființeze, ocazie cu care a fost dezvelită o placă aniversară. Prin moralitate, etică și legalitate am ajuns aici, spunând «Schimbarea suntem noi!».

Ziua polițistului de penitenciare constituie un bun prilej pentru promovarea tradițiilor organizaționale ale instituțiilor penitenciare, precum și pentru îmbunătățirea percepției opiniei publice cu privire la rolul lucrătorilor de penitenciar în societate.

Pentru a marca acesată zi cu o importanță deosebită, Penitenciarul Brăila a organizat ieri Ziua Porților Deschise, o activitate de promovare a activităților desfășurate de lucrătorul de penitenciar. Activitatea organizată a constat în: prezentarea mijloacelor tehnice specifice sistemului penitenciar, promovarea activităților derulate zilnic de către personalul instituției, activități și programe în care sunt implicate persoanele private de libertate în vederea pregătirii pentru reintegrarea în societate, precum și rolul pe care îl are instituția pe plan social, dar și vizitarea penitenciarului.

În cadru festiv, preotul capelan al Penitenciarului Brăila,  Vasile Marian Neagu, a oficiat o slujba religioasă.

Pe întreg parcursul carierei, polițiștii de penitenciare se confruntă cu provocări, asumându-și riscuri deosebite în exercitarea atribuțiilor de serviciu în misiuni de pază, escortare, supraveghere și intervenție și pun în aplicare legislația privind executarea pedepselor privative de libertate și a celorlalte măsuri dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în limitele competențelor stabilite prin lege. Astfel de momente conferă un bun prilej de a îmbunătăți percepția opiniei publice cu privire la rolul lucrătorilor de penitenciare în societate”, se arată într-un comunicat dat publicității.

Directorul Penitenciarului Brăila, comisar șef de poliție penitenciare Horia HULUBA, a mulțumit tuturor pentru profesionalismul, dăruirea și mai ales pentru spiritul de echipă pe care l-au demonstrat an de an: ”Fără reușitele profesionale ale fiecărui angajat, fără preocupările permanente de a ne depăși propriile limite, fără valori autentice, Penitenciarul nu ar fi reușit să se alinieze la  realitatea adaptată cerințelor evolutive europene și internaționale. Vă mulțumesc, dragi colegi!”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns