Cum se fraudeaza examenul de bac, la Braila

579995_4178124411004_1091384024_n

Presa centrala a intrat in posesia unor elemente noi in cazul “Mita la bac” de la Braila, ce vizeaza modul fraudulos in care un elev a reusit sa treaca examenul de matematica de la Bacalaureat cu nota 6.00, desi lucrarea sa merita doar nota 3,50. In acest dosar, care s-a lasat cu perchezitii la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Braila si la doua licee, au fost deja trimisi in judecata inspectorul scolar de matematica Manuela Mirela Diaconescu (acuzata de complicitate la luare si dare de mita), precum si doi profesori care au corectat lucrarile la examenul amintit: Daniela Haret si Valentin Florin Damian (acuzati de luare de mita).

Elemente noi din acest dosar au aparut pe evz.ro, care descrie in amanunt cum se fraudeaza examenul de bacalaureat la Braila, cu concursul inspectorilor scolari: <<Totul incepe cu elevul Iulian Vasii , care a absolvit, in 2011, Liceul “Panait Istrati”” din Braila. La Bacalaureat, la disciplina matematica, el a luat doar nota 3 si nu a promovat examenul final. Tanarul a incercat de-a lungul anilor, 2012-2013, sa ia peste nota 5, dar fara noroc, primind note mici sau foarte mici. In iunie 2014, Iulian a luat legatura cu fostul sau profesor de fizica, Silviu Petcu, ca sa-l ajute sa promoveze examenul contra-cost. Acesta i-a spus sa se duca la examen si apoi sa-l contacteze. “Inainte de a ne desparţi, am stabilit cu acesta ca pe lucrare sa mentionez un semn distinctiv pentru ca aceasta sa poata fi identificata. Respectiv, mi-a spus ca pe prima pagina, respectiv stanga jos, sa scriu formula matematica x2+y2=(x+y)2, chiar daca aceasta formula matematica nu avea nici o legatura cu subiectele care trebuiau rezolvate”, a declarat, la DNA, Iulian”>>.

Sursa citata da publicitatii si dialogul care ar fi avut loc intre inspectorul scolar Diaconescu si elevul amintit:

<<Manuela-Mirela Diaconescu era curioasa, cand discuta cu Iulian Vasii, care a fost spaga data celor doi profesori corectori.

Iulian: Da…

Manuela:... asa… si sunt curioasa, ca i-am zis: „Bine”, zic: „Cum vrei! Ori dai tu jumate, ori daca nu dau eu jumate-jumate!”, … is curioasa cat ti-a cerut! (rade – n.r.) daca nu te superi!

Iulian: Mie? Cat mi-a cerut?

Manuela: Ihi!

Iulian: A…

Manuela: Numa’ cifra! Sa-nteleg!

Iulian: Da, da, da. Douascinci.

Manuela: Ok! Bine!

Iulian: Bine!

Manuela: Bine! Ca sa stiu…

Iulian: Da, c-a atata a cerut… da’ mai sunt intermediari acolo!

Manuela: Ei… care?!! Nu mai e niciunu’! Cine?

Iulian: Mai e! Mai e! Mai sunt doi!

Manuela: Cine?!

Iulian: Mai sunt doi!

Manuela: Cine-s aia doi?!

Iulian: Mai sunt doi! Ei! Nu stiu cum ii cheama, da’ mai sunt doi!

Manuela: Asa ti-a zis el?

Iulian: Nu mi-a zis el da’… mai sunt doi acolo. Care mai… papa si aia ceva!

Manuela: Nuuu!

Iulian: O fi vrajeala, n-o fi vra…?!

Manuela: Sa nu care… sa nu care cumva sa crezi asa ceva! Deci! Cine m-a ajutat pe mine este pentru ca la randul meu…

Iulian: Doamna! Eu…

Manuela:… am lasat loc de „Buna ziua!”.

Iulian: Stiu! Eu va cred!

Manuela: Interesul meu a fost sa-ti arat ca eu am dreptate, atat!>>

Evz.ro mai da si alte detalii despre modul in care au actionat elevul care a dat mita si inspectorul Diaconescu:

<<Dupa sustinerea examenului, Iulian s-a intalnit in parcarea din fata Inspectoratului cu Petcu si cu inspectoarea Diaconescu (foto). Aceasta era de fapt personajul cheie in intreaga afacere. Iulian a dus-o pe inspectoare cu masina sa, un BMW luxos, de culoare alba, la Liceul „Panait Istrati”. Pe drum, femeia l-a asigurat pe Iulian ca va primi nota 6.00, chiar daca nu a facut nimic in lucrare. Pretul pentru aceasta nota a fost stabilit la suma de 2.800 de lei, din care cei doi profesori corectori primeau 2.500 de lei, iar 300 de lei erau pentru un intermediar. In final, Iulian a primit nota 6.00 si a promovat BAC-ul. Teza lui a fost ridicata de procurorii DNA de la sediul liceului, unde erau arhivata. Dupa reevaluare, lucrarea sustinuta a fost notata cu 3,50.

In fata procurorilor DNA, Iulian a recunoscut cum a dat spaga si cine au fost intermediarii>>.