Cum se vor desfășura cursurile gratuite de planorism, parașutism și pilotat avioane ultraușoare ce vor fi organizate pe aerodromul din Ianca pentru tineri. George Rotaru: „De zburat vor zbura de la 16 ani, iar la 17 ani pot avea licență de pilot, deci înainte de a putea conduce o mașină…”

Perspective extrem de interesante pentru aerodromul de la Ianca, în special, dar și pentru orașul Ianca, în general, odată cu preluarea aerodromului amintit de către Aeroclubul României.

Președintele Aeroclubului, George Rotaru, a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă despre cursurile gratuite care se vor organiza acolo pentru tinerii care vor să învețe să zboare și să sară cu parașuta, dar și de oferta pentru adulții care sunt interesați de astfel de activități.

Rotaru a declarat că și el a început cu un curs gratuit de planorism și a ajuns să piloteze avioane. El a dat câteva detalii cu privire la pașii ce trebuie urmați de tinerii care se vor înscrie la aceste cursuri ce se vor desfășura pe aerodromul din Ianca, cel mai probabil, începând din cea de-a doua jumătate a anului viitor: „La fiecare început de an te înscrii la unul dintre cele 3 cursuri (planorism, parașutism, avioane ultraușoare), parcurgi un curs teoretic care se întâmplă în week-end – ca să nu afectăm școala sau ce alte activități au tinerii – și se termină după aproximativ 3 luni cu un examen scris. La parașutism se dă și un examen de probe fizice, pentru că ai nevoie de o condiție fizică bună.

Cei mai pregătiți obțin un loc gratuit, după care încep la aerodrom pregătirea cu instructorul. Sunt alocați unui instructor și încep pregătirea.

Tot timpul se face selecție, adică și după ce ți-ai luat licența, și după ce ai zburat un număr de ani, tot timpul se face o selecție, pentru că este un sport. Încep mulți, sunt destul de mulți cei care renunță pe parcurs din diferite motive, dar numai așa poți să obții performanță. E ca în orice sport, trebuie să ai o bază mare de selecție, să le oferi toate condițiile și cei mai pregătiți și mai serioși vor face performanță”.

Vârsta minimă la care se pot înscrie cursanții este de 16 ani: „Pot să înceapă de la 15 ani cursurile teoretice, dar de zburat vor zbura de la 16 ani și la 17 ani pot avea licență de pilot, deci înainte de a putea conduce o mașină…”.

Întrebat care este vârsta maximă la care se pot înscrie cei interesați de acest sport, Rotaru a răspuns că totul depinde de starea de sănătate a persoanei respective: „Orice licență de aviație presupune să ai activă tot timpul licența medicală”.

El a mai precizat că în cazul adulților care vor să facă aceste cursuri, există tarife stabilite și se pot face contra cost: „De obicei în week-end poți să mergi în aerocluburile noastre din țară și contra cost poți să zbori cu un avion, cu un planor sau să sari cu parașuta. Și în mod sigur după ce va deveni funcțional acest aerodrom se vor găsi oameni care vor vrea să investească într-un mic avion, pentru că în ziua de azi nu este atât de inaccesibil, este ca orice mașină – în funcție de cât îți permiți, poate să fie mai dotat, mai nou, mai puternic. Ideea e că prin evenimente aeronautice vom atrage acolo tineri și oameni pasionați și poate deveni un loc care se va dezvolta”.