CUP Dunărea Brăila, „performanțe” care ne costă scump: locul 1, cu cea mai scumpă apă potabilă din țară și locul 5 în topul național al tarifelor la serviciile cumulate de apă-canal

O vrăjeală de doi lei, care ne jignește inteligența – asta este explicația dată de conducerea Companiei de Utilități Publice (CUP) Brăila pentru faptul că prețul apei potabile pe care o furnizează populației este cel mai mare la nivel național, în condițiile în care avem Dunărea lângă noi.

Cu alte cuvinte, onor conducerea CUP Dunărea, care în fiecare zi de salariu își umple buzunarele – mă rog, conturile, că nu există buzunare atât de mari, cât să intre atât de mulți bani în ele –, ne crede proști. Și-și permite să ne trateze în acest fel fiindcă are monopol și nu-i putem spune să se ducă să tragă apa în altă parte și fiindcă autoritățile locale PSD, care din punct de vedere legal ar putea avea un cuvânt de spus, aprobă ceea ce spune conducerea CUP abundent PSD-istă.

Autoritățile locale PSD nu au fost deranjate când o instanță a decis că trandafiria CUP Dunărea a încărcat în mod ilegal facturile la apa de ploaie ani la rând și când aceeași instanță a obligat CUP să restituie banii consumatorilor păgubiți. Amintim cazul lui Nicolae Mihail Stafidă, brăileanul căruia în perioada 2014-2016 i s-au calculat facturi duble față de suma corectă și care a dat în judecată compania și a câștigat procesul.

Autoritățile locale PSD nu au fost deranjate nici când Direcția de Sănătate Publică a constatat că în unele localități din județ apa pe care CUP o factura ca „potabilă” nu era potabilă. Amintim că în iunie 2020 prefectul Cătălin Boboc declara că „sunt multe localități din județul Brăila care, conform unor analize făcute de Direcția de Sănătate Publică – care a dat și amenzi, care au fost contestate în instanță de CUP Dunărea și procesele au fost câștigate de DSP –, nu au apă potabilă. Apa aceea este industrială. Cu toate acestea, contractul de furnizare este pentru apă potabilă, tarifat la preț de apă potabilă și ce credeți? Ca să nu se supere oamenii – că totuși, văd și ei că apa aia nu e bună -, primesc pe factură un discount. CUP Dunărea ar trebui să facă un contract pentru furnizare apă industrială și să factureze la 1,4 lei/mc, nu la circa 4,24 lei/mc fără TVA, adică circa 6 lei/mc cu TVA, cât facturează apa potabilă. Ei scriu pe factură «apă potabilă» – 6 lei total și mai jos «reducere», doar ca să facturăm apă potabilă, pentru că, nu-i așa, și în indicatorii noștri de management, și în obiectul nostru de activitate, noi furnizăm apă potabilă și contractul este încheiat pentru apă potabilă…”.

Autoritățile locale PSD nu sunt deranjate nici acum, când CUP Dunărea ne cere să plătim cel mai mare preț din țară la apa potabilă și unul dintre cele mai mari la serviciile cumulate de apă-canal, respectiv  9,67 lei/mc apa potabilă (8,87 lei fără TVA de 9%) și  5,28 lei/mc (4,84 lei fără TVA) pentru canalizare-epurare.

Indiferent de furtunile de moment, pe managerul Silviu Mangiurea (PSD) nu-l clintește nimic de la conducerea companiei. În 2016 a câștigat un concurs și a devenit director general al CUP Dunărea (nu discutăm aici despre cum se câștigă unele concursuri) și apoi în 2020 i-a fost reînnoit mandatul pentru încă 4 ani, așa cum a fost reînnoit mandatul tuturor celor din Consiliul de Administrație al CUP ”Dunărea” Brăila, că toți sunt valoroși.

În luna iunie 2022 conducerea CUP Dunărea se lăuda presei locale că județul Brăila se situează pe locul 19 în topul național al tarifelor practicate pentru serviciile de apă-canal, cu un preț total de 10,18 lei (TVA inclus) și că „prin strategii corecte de management” a reușit să mențină serviciile la un preț mai mic decât multe alte județe din țară. Tot atunci conducerea CUP afirma că deși poate părea că e un avantaj faptul că Brăila este pe malul Dunării, „tratarea apei cu mâl din acest fluviu implică niște costuri mari”. Ca și cum în celelalte județe din țară nu trebuie să se trateze apa, numai CUP Dunărea Brăila are această problemă. Ca și cum în celelalte județe din țară fie se ia apa cu mâl din râuri sau din fluviul Dunărea și aceasta este pompată pe conducte direct în casele consumatorilor, fie au acces la izvoare virgine și duc apa pură susurând la robinetele consumatorilor…

Așadar, în iunie 2022 județul Brăila era pe locul 19 în topul național al tarifelor practicate pentru serviciile de apă-canal, iar de la 1 martie 2023 județul Brăila se află pe locul 5 în același top: Buzău – 14,26 lei/mc, Iași -14,25/mc lei, Ilfov -14,04/mc lei, Olt 13,76 lei/mc, Brăila – 13,71 lei/mc.

Și în iunie 2022 se derulau investițiile prin proiectul finanțat din fonduri europene pe care le invocă cei de la CUP Dunărea de fiecare dată când majorează tarifele. De la locul 19 la locul 5 e diferență mare; s-a întâmplat ceva cu „strategiile de management corecte” ale celor de la CUP?

Zilele trecute, la cererea unor ziariști, conducerea CUP Dunărea a făcut niște precizări pe această temă, într-un comunicat de presă. În documentul respectiv cei de la CUP afirmă că „Decizia de majorare a tarifelor nu este o decizie a CUP «Dunărea» Brăila SA, ci este o condiție impusă prin acordul pentru finanțarea proiectului major în cadrul POIM. Majorarea tarifelor este o condiție obligatorie, imperativă a Uniunii Europene pentru realizarea investițiilor finanțate prin Fondul de Coeziune, derulate în prezent de CUP «Dunărea» SA Brăila.

În cazul în care nu se vor aplica noile tarife, acest lucru este considerat o neîndeplinire a condițiilor impuse prin contractul de finanțare europeană nerambursabilă și se va rezilia contractul de finanțare, iar banii europeni vor fi restituiți. Prin urmare, aplicarea tarifelor actuale reprezintă o condiție obligatorie pentru finanțarea și sustenabilitatea proiectului de investiții POIM”.

Ca și cum Uniunea Europeană i-ar fi impus prin contractul de finanțare companiei CUP Dunărea să majoreze de la 1 martie 2023 tarifele serviciilor de apă și canalizare la 8,87 lei/mc pentru furnizarea apei potabile și 4,84 lei/mc pentru serviciile de canalizare-epurare, în caz contrar considerându-se că e „o neîndeplinire a condițiilor impuse prin contractul de finanțare”. Nu, UE nu i-a impus asta!

Proiectul realizat de CUP Dunărea Brăila în cadrul POIM, în valoare de 1,38 miliarde de lei, este achitat în proporție de 94% din fonduri europene nerambursabile, iar compania contribuie cu 6%, bani cu care CUP s-a împrumutat de la BERD, cu obligația de a returna împrumutul amintit.  Modul în care conducerea CUP își face socotelile și cum stabilește prețul serviciilor pe care le oferă, ca să scoată un profit suficient de mare pentru a putea plăti datoriile, este treaba sa și este decizia sa, nu-i impune nimeni un anumit preț al apei.

În plus, toate documentele legale care vizează majorarea tarifelor CUP Dunărea poartă semnătura conducerii companiei, deci este decizia conducerii CUP, că le convine sau nu să-și asume asta. CUP Brăila nu este condusă de vreun reprezentant al Uniunii Europene, ci de Mangiurea &Co, așa că scutiți-ne de scuzele penibile de tipul „Eu nu am vrut, ei m-au pus să fac asta!”!

Conducerea CUP se lăuda în iunie 2022 că e meritul său că Brăila se afla pe locul 19 în topul național al tarifelor la serviciile de apă-canal; acum dă vina pe Uniunea Europeană pentru că Brăila este pe locul I în topul național al tarifelor la apă potabilă și pe locul 5 în clasamentul național al tarifelor la serviciile de apă-canal.

Și ca să fie clar cine are un cuvânt de spus, amintim că acțiunile CUP Dunărea aparțin după cum urmează: Consiliului Local Municipal (în care PSD are majoritatea) – 86,82%,  Consiliului Județean (condus de PSD) – 13,05%, restul de 0,13% este împărțit între celelalte unități administrative teritoriale din județ care sunt membri asociați în Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Dunărea Brăila.

Pentru comparație, puteți vedea în tabel tarifele practicate în celelalte județe din țară pentru serviciile de apă-canal (sume fără TVA), informațiile fiind publicate pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

 

Articole asemănătoare

Comment

  • DYI

    25/07/2023

    Cu parere de rau, aceasta vrajeala de doi lei nu se opreste aici. Este o consecinta clara a lipsei de control si de monitorizare a preturilor. Preturile au crescut fara nicio justificare si, in acest mod, CUP Braila, in loc sa alerge, bunaoara, dupa mai multa transparenta, cu banii nostri ajung sa se imbogateasca in dauna noastra. Este important sa cerem control extern si masuri urgente pentru a pune capat acestei vrajeli de doi lei!

    Replay

Lasă un răspuns