CUP DUNAREA A CALCULAT GRESIT FACTURILE A PESTE 12.000 DE ABONATI CASNICI DIN MUNICIPIUL BRAILA, IN ULTIMII 3 ANI

12.183 de abonati casnici ai Companiei de Utilitati Publice (CUP) Dunarea Braila au primit si au platit in ultimii 3 ani facturi eronate pentru serviciile de canalizare (care includ si taxa pe apa de ploaie). Este rezultatul partial al verificarilor facute de CUP, dupa ce o instanta a decis prin sentinta definitiva ca amintita companie a facturat gresit unui brailean, timp de ani de zile, taxa pe apa de ploaie si a impus sa i se restituie acestuia banii incasati abuziv. In acest context, confruntata cu riscul ca mii de cetateni care se considera nedreptatiti sa dea in judecata compania, conducerea CUP Dunarea a decis sa verifice toate facturile din ultimii 3 ani (fiindca “greselile” mai vechi de 3 ani s-au prescris) si sa regleze socotelile cu clientii sai.

Greselile provin din faptul ca angajatii CUP au lucrat in paralel cu doua formule de calcul a taxei pe apa de ploaie: una care era cea legala si alta, care nu mai era valabila de ani de zile.

Astazi, in cadrul unei conferinte de presa, primarul Brailei, Marian Dragomir, a dat cateva detalii legate de rezultatele acestor verificari, cu precizarea in cazul a 2.816 abonati casnici ai CUP nu s-au obtinut date exacte legate de suprafetele detinute de proprietari – acestia sunt plecati in strainatate sau au refuzat sa dea aceste informatii, etc -, deci compania nu a putut sa verifice daca facturile emise in ultimii 3 ani sunt corecte sau nu.

In orice caz, la finalul verificarilor – cu exceptia celor 2.816 clienti -, s-a stabilit ca s-au gresit facturile in cazul a peste 12.100 de clienti.

Mai exact, dupa cum am aflat de la primarul Marian Dragomir,  la 7.567 de abonati casnici din municipiul Braila angajatii CUP le-au umflat facturile in ultimii 3 ani, iar alti 4.616  abonati casnici au primit facturi cu sume mai mici decat ar fi trebuit sa plateasca.

In plus, edilul sef banuieste ca si printre cei 2.816 abonati care nu au furnizat informatii legate de suprafetele pe care le detin (si astfel, nu s-a putut calcula valoarea corecta a taxei pe apa de ploaie, deci nu se poate sti daca facturile emise de CUP au fost corecte sau nu) sunt multe persoane care au suprafete mai mari decat cele declarate initial si deci, ar avea mai mult de platit.