Daca pana si Razmerita i-o trage la gioale lui Viorel Mortu, treaba-i oabla!

P1060767

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Viorel Mortu (PSD), provoaca nemultumire dupa nemultumire nu numai in randul opozitiei – care oricum are datoria sa fie din principiu nemultumita de prestatia puterii si sa se laude ca ea ar putea face lucrurile mai bine (sanchi!) -, ci si in propria tabara. Pana acum, colegii de partid ai lui Viorel Mortu s-au plans doar la PSD de stilul smuls in care acesta conduce judetului, fiindca la social-democrati inca se respecta regula ca rufele murdare se spala in familie. Mai nou, insa, incep sa  ia atitudine si aliatii social-democratilor, cei de la UNPR, care la precedenta sedinta a CJ au votat altfel decat PSD-ul la unele proiecte de hotarare, iar mai nou, il ataca direct pe seful CJ, intr-un comunicat de presa. Si nu o face un consilier mai in varsta, unul care are ceva vechime in politica, ci o prospatura cu cas la gura, cel mai june din legislativul judetean, un invatacel intr-ale politicii, care-l ia peste picior fara nicio retinere pe venerabil dom’ diriginte din CJ. Mai exact, Cosmin Razmerita (UNPR) comenteaza intr-un comunicat o afirmatie facuta in presa locala de dom’ profesor, care spunea ca pe raza judetului Braila nu sunt constituite inca Grupuri de Actiune Locala (GAL). Junele UNPR-ist ii atrage atentia lui Viorel Mortu ca habar n-are despre ce este vorba in propozitie si ca ar fi de dorit sa nu mai vorbeasca (si nici sa nu mai scrie) despre subiecte pe care nu le stapaneste. In calitate de presedinte al unor astfel de GAL-uri, Razmerita (foto) ii explica sefului judetului cu ce se mananca acestea si pune pe seama unei “comunicari defectuoase cu reprezentantii administratiei locale” declaratiile in necunostinta de cauza ale presedintelui CJ. Situatia este cu atat mai penibila, cu cat Viorel Mortu a facut comentariile amintite in contextul discutiilor despre o vizita pe care a realizat-o in Italia, pentru a se documenta cum functioneaza GAL-ul, ca sa aplice si la Braila experienta avansata a strainilor, in acest domeniu. Daca ar fi sa punem sare pe rana, am spune ca din cate se vede, dom’ profesor nu si-a facut lectiile inainte de vizita in Italia, daca omul habar nu avea ca in judetul pe care-l conduce exista doua astfel de entitati…

In comunicatul de presa, Razmerita ii mai aduce la cunostinta lui Viorel Mortu ca “exista oameni care se preocupa de dezvoltarea durabila a judetului” (spre deosebire de presedintele CJ, care nu face asta – sugereaza UNPR-istul): “Inca din anul 2013 am initiat constituirea a doua GAL-uri, vazute ca un parteneriat public-privat care acopera un numar de zece comune ale judetului Braila, si anume: GAL Campia  Brailei (Comuna Viziru, Comuna  Unirea, Comuna Zavoaia, Comuna Bordei Verde) si GAL Terasa  Brailei (Comuna Cazasu, Comuna Traian, Comuna Tudor-Vladimirescu, Comuna Romanu, Comuna Movila-Miresii, Comuna Gemenele). Cele doua GAL-uri au fost constituite si inregistrate ca ONG-uri si au in componenta lor atat Administratiile Publice Locale, cat si reprezentanti ai mediului privat si al societatii civile. Pentru cele doua GAL-uri s-a depus si s-a obtinut finantare nerambursabila pentru elaborarea strategiilor locale a celor doua zone in cadrul PNDR 2014-2020.

Declaratiile dlui Viorel Mortu le pun pe seama unei comunicari defectuoase cu reprezentantii administratiei locale si il informez pe aceasta cale ca la nivelul judetului Braila exista oameni care se preocupa de dezvoltarea durabila a judetului, prin accesarea fondurilor europene  puse la dispozitie comunitatilor prin programele operationale. Sunt constient ca ne este necesara experienta in accesarea fondurilor de catre alte tari membre UE si cred ca ne vor folosi informatiile obtinute de domnia sa, din vizita efectuata in Italia. Odata cu elaborarea strategiilor celor doua GAL-uri, se vor asigura premisele pentru finantarea  administratiilor publice, cat si pentru mediu privat si societatea civila. Inchei prin a-l invita pe dl. vicepresedinte Viorel Mortu ca inainte de a face afirmatii fara acoperire, sa se informeze in legatura cu activitatea administratiilor locale din judetul nostru”.